Ekonomist Onur Çanakçı'dan kritik dolar uyarısı: Sakın yapmayın!

Ekonomist Onur Çanakçı'dan kritik dolar uyarısı: Sakın yapmayın!
Ekonomist yazar Onur Çanakçı, bugünkü köşesinde güncel ekonomik durumu ve dolar kurunu değerlendirdi. Vatandaşlara dolar hakkında kritik uyarılarda bulundu.

ÜNLÜ EKONOMİSTTEN KRİTİK DOLAR UYARISI: SAKIN YAPMAYIN!

Günboyu Gazetesi yazarı Onur Çanakçı, kaleme aldığı yazısında, güncel ekonomik durumu değerlendirdi. Çanakçı, Türk şirketlerinin kredi notunun düşürmesi ve doların yukarı yönlü hareketine devam ettiğine de değinerek vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu.

Onur Çanakçı’nın yazısı:

“İktidarın yaşattığı kaos öyle bir noktaya geldi ki, Türk Lirası her gün değer kaybetmeye devam ediyor. Daha da olacak. Çünkü artık elde bu fırtınayı durduracak bir argüman veya bir değer bulunmuyor. Liyakatsizlik içinde yönetilen ülkemizin seçim öncesi son çeyrekte 70 cent''e muhtaç olmaması için 64 milyar dolar paraya ihtiyacı var. Şu anda Eurobondlarımız senelik %12''den satılıyor. Dikkatinizi çekmek isterim, TL politika faizinin %14 olduğu bir ortamda %12 ile dolar teklif ediyorsunuz, ama kabul görmüyor yabancılar tarafından. Neden alınmıyor sizce. Güvenmiyorlar çünkü. Gelecek olmadığının farkındalar. Yabancı sermayeyi Türkiye''ye çekmeden senin düştüğün yerden kalkma şansın imkân ihtimal dahilinde değil. 101 ülke faiz artırımına giderken, biz faizi düşürdük. Bir inat uğruna milyar dolarlarımızı çöpe attık. Şimdi geldik artık önemli meseleye. Bir ekonomi sorumlusu gelse, "biz bu ülkeyi şöyle kurtaracağız" deyip, ayakları yere basan bir model önerse sırtımızda taşırız.

‘AÇLIK VE SEFALET, AKP’NİN KONUSU DEĞİL’

Hâlâ boş boş hayaller peşinde, Rusya''dan 15 milyar dolar gelecekmiş, 5 ayrı ülkeyle swap yapmış. İnanın bu söylenenler, jelibon rezervi bulunması kadar boş. Son durağı geçtik, hızla Eylül-Ekim''de içine gireceğimiz kara buluta doğru gidiyoruz. Şu anda piyasada efektif darlık dediğimiz döviz kıtlığı başladı. Bankalarda, tabelada 17.89 olan dolar satış, Kapalıçarşı''ya gidip fiziken almak istediğinizde 20-30 kuruş yukarı atıyor. Dolar mevduatı arttıkça artıyor. KKM''nin patlaması yakın. Ama hâlâ utanmadan bu ülkenin mart ayında normale döneceğini söylüyorlar. Arkadaş bize bu saatten sonra IMF bile zor destek olur. Sadece 65 milyar dolar eksi rezerv mevcut. 100 milyar dolar da kalkınma için olsa (yaklaşık GSMH''nin %15''i) 165 milyar dolar yapar. IMF neden versin sana böyle bir destek. Birçok aktifin Araplara peşkeş çekilmişken. İktidar partisinin enflasyonu frenleme gibi bir çabası yok. Dertleri seçim virajına girdiklerinde dolar olabildiğince aşağıda, enflasyon ve işsizlikte tabelada düşük olsun. Halk sokakta yatarmış, aç kalırmış, sefil olurmuş, onlar AKP''nin konusu değil, hiçbir zaman da olmadı.

‘DOLARI TUTACAK MEKANİZMA YOK’

Seçim kaçınılmaz. En kötü 2023 Haziran. AKP''nin iktidarda kalması neredeyse imkansıza yakın. Gelecek olası yeni iktidarın önce ayakları yere basan, TÜİK ve Merkez Bankası''nın yakasından siyaseti düşürecek bir ekonomi modeli getirmesi lazım. Adalete yeniden güven aşılaması lazım. Gerçekten serbest piyasa normlarında bir sistemin hâkim olduğunu gören yabancılar ülkemize geri gelecektir orta vadede... Şu anda ihracatçıların bile ellerindeki gelen dövizi o veya bu sebeple Merkez Bankası''na çektiğini gören yabancı yatırımcı bu cendereye neden girsin. S&P, Fitch Rating gibi kuruluşlar Türkiye''nin kredi notunu, durağanın da altına eksiye indirdi. Restorana gitmeden bile yorumlara bakan insanların, yapacakları yatırım için iktidarın sözlerine güveneceğini düşünmüyorsunuz değil mi? Elbette güvenmiyorlar... Yılbaşından beri tam 13,5 milyar dolar yabancı sermaye çıkmış, her gün daha da çıkıyor. Bir konu daha var ki değinmeden geçemeyeceğim. Yandaş medya veya kişilerin dillerinde ortak bir saçmalık geziyor, “Amerika''da da dış borç çok Avrupa''da da.” Yahu Avrupa''nın borcu Euro, Amerika''nın borcu dolar... Hadi onlar emisyonla atlattı, sen ne yapacaksın... Tam takır kuru bakır kasanla, iş bilmez kadrolarla, öngörüsüz planlamacılarınla ve ne iş yaptığı belirsiz danışmanlarla. AKP, Türkiye''nin karanlık dönemi olarak tarihe geçecek. Nasıl İstanbul''u kaybettilerse, iktidarı da kaybedecekler. Siz siz olun dostlar, dolar ile borçlanmayın. Çünkü Türkiye''nin içinde bulunduğu şartlarda doları tutacak bir mekanizma yok. Hepinize sevgilerimi saygılarımı sunuyorum...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar