Ölürken çıkan esrarengiz sesin sebebi ne? Hemşire bilinmeyen gerçeği açıkladı

Ölürken çıkan esrarengiz sesin sebebi ne? Hemşire bilinmeyen gerçeği açıkladı

ABD’li Julie McFadden, ölüm aşamasında olan kişilerden gelen hırıltılı sesin sebebini açıkladı.

Bilinci kapalı olan hastalarda ve ölüm döşeğindeki kişilerde duyulan hırıltı sesinin neden kaynaklığı olduğu merak edilirken, ABD’nin Los Angeles şehrinde bir merkezde yaşam sonu hizmetlerini yöneten Julie McFadden’den bir açıklama geldi.

ekran-goruntusu-2024-05-15-133418.png

Bu seslerin ölüm sürecinin normal bir parçası olduğunu işaret eden McFadden şunları söyledi:

Ölüm hırıltısı, son derece normaldir ve yaşam sona ererken beklenen bir durumdur. Ancak eğer bunu duymaya alışkın değilseniz, şimdiye kadar duyduğunuz en korkutucu şeymiş gibi gelebilir. Birçok kişi bana ölüm hırıltısını duymanın kendilerini travmatize ettiğini yazdı. Ama bunu duymadan ve ne olduğunu bilmeden önce bu konuda eğitim almış olsaydık, bu korkuyu biraz hafifletmeye yardımcı olabilirdi diye düşünüyorum. Normalde vücut ağızda sürekli olarak tükürük üretir ve bu sıvı beyin tarafından bilinçaltında yutulması için sinyaller gönderilerek temizlenir. Ancak ömrünün sonuna gelenlerde bu sistem çöker ve tükürüğün artık yutulamaması ağızda birikmeye neden olur. Birisi son nefesini alırken hava içeri ve dışarı hareket ettikçe bu ses hırıltı yapmaya başlar.

Genel Yoğun Bakım | Koru Hastaneleri

“ACI ÇEKMEDİĞİNİ ARTIK BİLİYORUM”

Binlerce kişi tarafından izlenen videonun altına sosyal medya kullanıcılarından biri “Babamın durumu çok kötüydü. Sanki sıkışmış bir mukus varmış gibi geliyordu. Bu sesi hayatımın geri kalanında duyacağım” yorumunu yaparken bir diğeri ise “Ben her zaman annemin öldüğünde boğulduğunu düşünürdüm. Nihayet artık acı çekmediğine inanıyorum” yorumunu yaptı.

Genel Yoğun Bakım | Tıbbi Birimler | BAH

SESTEN 25 SAAT SONRA ÖLÜM GERÇEKLEŞİR

Araştırmalara göre bu hırıltı ölen kişilerin yüzde 40’lık kesiminde görülüyor. Ölümün yakın olduğu işaret eden bu hırıltıdan yaklaşık 25 saat sonra ölüm gerçekleşiyor. Bu aşamada ağzı kurutan ilaçların kullanımı ve ağızda biriken tükürüğün boşalması için hastayı yan çevirmek sesi azaltabiliyor.

İlgili Haberler