En çok açık tenlileri tehdit ediyor! Yüzden başlıyor beyne ilerliyor

En çok açık tenlileri tehdit ediyor! Yüzden başlıyor beyne ilerliyor

Prof. Dr. Erol Kesiktaş, yüz bölgesinde ortaya çıkan cilt kanserinin tedavi edilmemesi durumunda göz ve beyne ilerleyebileceğini vurgulayarak, özellikle açık tenli bireylere uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Erol Kesiktaş, “Bu kanser, kişinin gözünü kaybetmesine veya beyine yayıldığında ölümüne yol açar. Cilt kanserinde erken teşhis son derece önemli. Vakaların yüzde 90'ı güneş ışınlarından kaynaklanıyor. Güneş ışınlarından en çok etkilenenler ise açık tenli bireyler, derisi ince olan çocuklar ve yaşlılardır" diyerek uyardı.

18803616-728xauto.webp

Cilt kanserinde en büyük risk faktörünün güneş ışınlarına maruz kalmak olduğunu belirten Prof. Dr. Kesiktaş, " Ülkemizde özellikle güneşin yoğun olduğu Akdeniz Bölgesi'nde sıkça rastlanmakta. Her 10-15 yılda bir bu vakalar 2-3 katına çıkmakta. Ölümcül melanoma adı verilen türü de son yıllarda daha sık görülmekte”.

VAKALARIN YÜZDE 90'I GÜNEŞ IŞINLARI KAYNAKLI

Vakaların yüzde 90'ının güneş ışınlarından kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Kesiktaş, "En çok güneş gören yüz bölgesi ve ellerde görülüyor. Vücudumuzun güneş gören bölgelerinde çıkan yaralar iyileşmiyor, büyüyor ve üzerinde kanama odakları varsa mutlaka bir uzman hekime başvurmak gerekmektedir" diye konuştu.

640xauto-005.webp

AÇIK TENLİ OLMAK RİSK FAKTÖRÜ

Bu kanser türünde açık tenli olmanın bir risk faktörü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kesiktaş, "Güneş ışınlarından en çok derisi ince olan çocuklar ve açık tenli insanlar olumsuz etkilenir. Çocukların çok fazla güneşte kalması ileride deri kanserine yakalanma riskini artırır. Adana gibi güneşli yerlerde halkın, güneşin yoğun olduğu saatler olan 10.00 ile 15.00 arasında güneşten korunması, şemsiye, şapka veya güneş koruyucu krem kullanması son derece önemli" diyerek uyardı.

GÖZ VE BEYİNİ TEHDİT EDİYOR

Bazı deri kanserlerinde yüzde 100'e yakın tedavi şansı var. İlerledikçe tedavi şansı azalır. Özellikle yüzde oluşan kanserler tedavi edilmezse hayati organlara ilerleyebilir. Gözü ve beyni tehdit eder. Kişinin gözünü kaybetmesine veya beyine yayıldığında ölüme yol açar. Bu yüzden cilt kanserinde erken teşhis son derece önemli" diye konuştu.

İlgili Haberler