OECD’de en pahalı gıdayı Türk halkı yiyor

OECD’de en pahalı gıdayı Türk halkı yiyor
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

10-nisan-2024-001.jpg

OECD’DE EN PAHALI GIDAYI TÜRK HALKI YİYOR

Dünyada başta zengin ülkeler olmak üzere, OECD üyesi gelişmiş ülkelerde gıda enflasyonu şubat ayında yıllık yüzde 5.3’e düşerken, Türkiye’de şubat ayında gıda enflasyonu aylık 8,25, yıllık bazda ise yüzde 71,1 oldu.

‘Zengin ülkeler’ olarak da adlandırılan OECD üyesi ülkelerde, gıda enflasyonu şubat ayında yıllık 5,3’e düştü. Türkiye’de ise sadece şubat ayında gıda enflasyonu aylık 8,25 olarak açıklandı. Böylece Türkiye, OECD ülkelerinin yıllık gıda enflasyonunu bir ayda geçmiş oldu. Böylece OECD’de yıllık gıda enflasyonu Ukrayna-Rusya Savaşı öncesine gerilemiş oldu. Türkiye’de ise şubatta yıllık gıda enflasyonu yıllık yüzde 71,1 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin gıda enflasyonu dışarıda tutulduğunda OECD’nin ortalama gıda enflasyonu çok daha düşük seviyeye geriledi.

Rusya-Ukrayna savaşı öncesinden bu yana zengin ülkelerdeki gıda enflasyonu en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Fiyat artışındaki yavaşlama, gıda maliyetlerinde iki yıldır yaşanan artışın etkilediği milyonlarca hane üzerindeki baskıyı hafifletti.

Türkiye’nin de üyesi olduğu OECD’den açıklanan son verilere göre, 38 sanayileşmiş ülkede tüketici gıda fiyatlarındaki yıllık değişim, Kasım 2022’de zirve yaparak 16,2 seviyesini gördükten sonra geçtiğimiz Şubat ayında yüzde 5,3 seviyesine kadar geriledi. Ukrayna’daki savaşın neden olduğu artan enerji maliyetleri, dünya çapında azalan ticaret, beklenenden daha büyük çapta yaşanan kuraklıklar ve Covid pandemisine bağlı tedarik zinciri kesintileri nedeniyle gıda fiyatları 2022’de yükseldi.

Dünya Gıda Programı’na göre, yükselen fiyatlar 2023’te 333 milyon kişinin gıda güvensizliği yaşamasına sebep oldu. Açıklanan verileri değerlendiren Rabobank’ın Tarımsal Emtia Başkanı Carlos Mera, “Yüksek gıda enflasyonunun en kötüsünü gördük” dedi. Mera, “Tarımsal emtia fiyatları, Ukrayna’nın işgalini takip eden zirvesinden bu yana son iki yılda önemli ölçüde düştü ve bu, perakende düzeyinde bile enflasyonu düşürücü bir güç görevi görüyor” yorumunu yaptı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeler normalin üzerindeki gıda fiyatlarıyla hala mücadele etmeye devam ediyor. Oxford Ekonomi’nin baş ekonomisti Kiran Ahmed, “Genel olarak, gelişmiş dünyada ve gelişmekte olan piyasalarda gıda fiyatları enflasyonu düşüyor, ancak işlerin hala zor olduğu bazı yerler görüyoruz, bunlar döviz kuru baskısı olan ve ithalata bağımlı olan ülkeler” tespitini yaptı.

Bir OECD ülkesi olan Türkiye’de şubat ayında gıda enflasyonu aylık 8,25, yıllık bazda ise yüzde 71,1 oldu. Liranın dolar karşısında zayıflamaya devam ettiği mart ayında ise yıllık gıda enflasyonunu yüzde 70,4 olarak açıkladı.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar