Necmettin Batırel'den krize dolaylı yorum: Evdeki hesap çarşıya uymadı

Necmettin Batırel'den krize dolaylı yorum: Evdeki hesap çarşıya uymadı
Daha önce katıldığı bir televizyon programında yapmış olduğu dolar yorumu ile dikkat çeken Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, yeniden yükselişe geçen döviz kurları sonrasında 'Evdeki hesap çarşıya uymadı' başlıklı köşe yazısı kaleme aldı.

'ŞAKKADANAK' NECMETTİN'DEN GERİ ADIM SİNYALİ: EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI

Prof. Özgür Demirtaş ile katıldığı bir tartışma programında artan döviz kurlarını düşürmek için ''şak diye döviz satarım'' diyen hükümete yakın köşe yazarı Necmettin Batırel, döviz kurlarındaki artış sonrasında yeniden gündeme geldi. 

Bir önceki yazısında ''''Türkiye’de enflasyon yükseliyor diye bayram edenler var. Kurlar atağa kalktı diye zil takıp oynayanlar var. Yabancı yatırımcı hisse senedi satıp kaçıyor diye göbek atanlar var. Merkez Bankası''nın rezervleri eridi diye dans edenler var. Türkiye’nin risk primi tavana çıktı diye sevinç naraları atanlar var'''' yorumu yapan Batırel, bugünkü yazısında ise yaşanan ekonomik kriz ve artan akaryakıt fiyatlarını Rusya-Ukrayna savaşına bağladı. 

"EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI" 

Yaptığı ekonomi yorumları ile dikkat çeken Batırel, bu kez yaşanan krizi Rusya-Ukrayna savaşı üzerinden değerlendirdi. Finlandiya ve İsveç''in aldığı NATO''ya katılma kararını değerlendiren Türkiye gazetesi yazarı, "Şimdi Finlandiya ve İsveç''in muhtemel NATO üyeliği Avrupa''yı daha mı güvenli yoksa tehlikeli mi yapar? sorusuna cevap aranıyor. Bu iki ülkenin NATO’ya dâhil olması için bütün ülkelerin “evet” demesi gerekiyor. Türkiye bu konuda istekli değil. Zira İsveç, Türkiye''ye silah ambargosu uyguluyor ve terör örgütlerini himaye ediyor. Finlandiya ise terör örgütlerine resmî destek veriyor. Ayrıca Finlandiya, Türkiye''nin AB üyeliğini veto eden ülkeler arasında" dedi. 

TÜRK LİRASI YERİNE RUBLE''DEKİ DÜŞÜŞÜ YAZDI 

Son haftalarda hızlı şekilde değer kaybetmeye başlayan Türk lirası hakkında yorum yapmaktan kaçınan Necmettin Batırel, Rus rublesinde yaşanan dalgalanmaya dikkat çekerek, "24 Şubat’ta savaş başladıktan sonra 150 rubleye çıkan dolar bugün 63 rubleye düşmüş durumda. ABD ise ortaya çıkan savaş tablosu nedeniyle Avrupa ülkelerine milyarlarca dolarlık silah satış anlaşmaları imzalayarak çok büyük kazanç elde ediyor. Ukrayna krizinin uzaması ile gündeme gelen İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olma girişimiyle yaşanan korku güvenlik harcamalarını zirveye çıkarıyor. Sonuçta ülkeler bütçelerinin önemli bir kısmını savunmaya ayırarak büyüme hızından vazgeçmek zorunda kalıyor. Yani ülkelerini korumak, can güvenlikleri için ekonomik sıkıntıya razı olmak zorunda kaldılar" ifadelerini kullandı. 

KREDİ KURULUŞLARI PUANIMIZI ARTIRSIN TALEBİ 

Türkiye''nin Finlandiya ve İsveç''in olası NATO üyeliklerine şartlı onay vereceğini savunan Batırlel, uluslararası reyting kuruluşlarının Türkiye''nin reyting puanını artırmasını istedi. Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin Türkiye için bir kazanıma dönüşebileceğini belirten Batırel, sözlerini şöyle tamamladı: Uluslararası reyting kuruluşları Moody’s ve Standard and Poors’un Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarması sağlanmalı...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar