Adana'da bal hasadı

Adana'da bal hasadı
Adana, doğal kaynakları ve desteklerin etkisiyle bal üretiminde önde gelen bir konumda bulunuyor. Kentteki yaklaşık 2,470 arıcı, 495 bin kovanda bal üretimi gerçekleştirerek geçen yıl 12,280 ton bal üretti.

Adana, sadece iklimiyle değil, aynı zamanda doğal ve tarımsal kaynaklarıyla arıcılık için mükemmel bir zemin sunuyor. Bu desteklerle birlikte, bal üretimindeki lider konumunu koruyor. Adanalı arıcılar, kış aylarında narenciye bahçelerinde, ilkbahar ve yaz başlarında ayçiçeği tarlalarında kovanlarını konuşlandırarak bal üretiyorlar. Yazın ise kovanları Toros Dağları'ndaki yaylalara ve ülkenin diğer yüksek kesimlerindeki çeşitli floraya sahip alanlara taşıyarak hasat yapıyorlar. Adana'daki arıcılar, yılın ilk balını narenciye balıyla elde ediyorlar.

aw192213-02.jpg

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, bölgenin Kasım-Mayıs ayları arasında ekolojik koşulları ve yerel bitki örtüsüyle, sadece yerel arıcılar için değil, aynı zamanda kışlatmak için arılarını getiren misafir arıcılar için de tercih edilen bir yer olduğunu belirtti. Kökçüoğlu, “Ovada narenciye bahçeleri, dağ kesiminde zengin flora ile arıcılıkta önemli bir yerdeyiz. Her yıl yaklaşık 33 ilin 150 bin kovanı kış dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arılı kovan varlığına sahibiz ve 2470 aile geçimini arıcılıktan sağlıyor. Ürettiğimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye sıralamasında ikinci durumdayız. Turunçgil ağaçlarımızdan sadece meyve değil bal da topluyoruz. İlk narenciye balı ilimizde hasat edilmeye başladı. Hayırlı olsun” dedi.

aw192213-04.jpg

İl Müdürü Kökçüoğlu, devlet desteğinin Adanalı arıcılara her zaman sağlandığını belirterek, 2023 yılında 25 milyon lira ödeme yapıldığını ifade etti. Kökçüoğlu, “İl Müdürlüğü olarak paydaşlarımızla işbirliği yaparak arıcılarımıza eğitimler veriyoruz, kovan desteği sağlıyoruz, arı hastalıkları ile mücadele için ilaç veriyoruz, kış bakım ve beslemesi için şeker dağıtıyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

aw192213-03.jpg

İl Müdürü Kökçüoğlu, arılı kovandan petekleri alarak bal sağım makinesine koyarak yılın ilk bal hasadını gerçekleştirdi. Adanalı arıcılar, ayçiçeklerinin çiçek açmasıyla birlikte ova kesiminde ayçiçeği balını hasat ettikten sonra arılarını şehrin yüksek yaylalarına götürerek sonbahara kadar buralarda konaklayacaklar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar