Naci Görür'den Adana ve Kıbrıs için deprem alarmı! Faylar enerji doldu

Naci Görür'den Adana ve Kıbrıs için deprem alarmı! Faylar enerji doldu
Deprem üzerine yaptığı yorumlarla Türkiye'nin en çok tanınan jeologlarından biri olan Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından Kıbrıs ve Adana için kritik uyarılarda bulundu.

6 Şubat''ta merkez üssü Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından dün Hatay''da yaşanan 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki artçılar yalnızca afet bölgesindeki vatandaşları tedirgin etmekle kalmadı. Prof. Dr Naci Görür''ün fay hatlarındaki stresin kuzeye ve doğuya yönelmiş olabileceğini söylemesi üzerine Adana havzası ve Kıbrıs için deprem sinyalleri verildi.

"UZUN SÜRE KAHRAMANMARAŞ''TA BÜYÜK DEPREM OLMAYACAK"

Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından katıldığı canlı yayınlarda, bölgede 1 sene boyunca artçı sarsıntıların görülebileceğini, özellikle birkaç ay içerisinde büyük bir artçı depremin yaşanmasının da kuvvetle muhtemel olduğunu belirterek, "Burada meydana gelen depremlerin büyüklüğünde bir deprem artık uzun süre yaşanmayacak. Çünkü fay büyük ölçüde kırıldı ve enerjisini attı ancak yana atımlı depremlerde sıklıkla gördüğüm bir hadise şu ki, ana depremin ardından birkaç ay sonra büyük bir artçı gerçekleşiyor. Hatay''da da böyle bir artçı olması ve küçük artçıların bunları takip etmesi muhtemeldir" ifadelerini kullandı. 

Görür sözlerine, “Bu bizim kastettiğimiz depremler. Çünkü bu Kahramanmaraş depremleri olduktan sonra o zaman biz bu depremlerin güneye doğru stres transfer etmiş olabileceğini düşünerek; ‘Adana havzasına ve Hatay yöresine dikkat edin’ demiştik. Hatay yöresinde bir deprem oldu ve bu küçük bir deprem sayılmaz. Bu depremler bizim olmasını mümkün gördüğümüz kırılmamış fayların kırılması sonucu oluşabileceğini tahmin ettiğimiz faylardır. Kahramanmaraş-Hatay arasında Ölüdeniz fayı çok büyük ölçüde kırıldı ve enerjisi boşalttı. Hatay ve Kahramanmaraş’ta artık büyük bir deprem olmaz” şeklinde devam etti.

"KUZEYE VE DOĞUYA YÖNELME RİSKİ VAR"

Kırılan faylardaki stresin konum değiştirebileceğini belirten Görür, Kahramanmaraş depremlerinin Kıbrıs’ta da belli hareketlere neden olabileceğini ifade ederek " “Kahramanmaraş depremleri Kıbrıs’ta da belli hareketlere neden olabilir. Kıbrıs’a da gerekli uyarılarımızı yaptık. Kahramanmaraş depreminden sonra stres kuzeye ve doğuya gönderilmiş olabilir. Dolayısıyla oralarda faylar yüklenmiş olabilir” dedi. 

YAŞANAN AFETLER İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?

Naci Görür, tv100’de yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İstanbul’daki faylara etki edecek bir durumda değil. Bu bütün Türkiye’deki fay sistemlerinde bir gerilim alanı değişikliğine sebep olacaktır ama bu deprem doğrudan doğruya İstanbul’da beklediğimiz depreme bir etkisi olmaz."




 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar