Mudanya'da uzun süren hasat sonunda bitti: Tam 4 bin 500 ton çıktı!

Mudanya'da uzun süren hasat sonunda bitti: Tam 4 bin 500 ton çıktı!
Bursa'nın Mudanya ilçesinde yapılan zeytin hasadı bu yıl uzun sürdü. 22 Ocak itibarıyla biten hasattan 4 bin 500 ton ürün elde edildi.

Mudanya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Samast, bu yıl ilçe çiftçilerinden alınan zeytin miktarının 4 bin 500 ton olduğunu açıkladı. Samast, zeytin hasadının tamamlandığını ancak geçen yıla göre rekolte kaybı yaşandığını belirtti. Özellikle Mudanya'nın Trilye, Çamlık ve Evciler bölgelerinde hasadın daha iyi geçtiğini ifade eden Samast, ilçenin doğu taraflarında genel olarak yüzde 60-70 oranında rekolte kaybı olduğunu dile getirdi. Bu durumun bazı köylerde hasadın uzun sürmesine neden olduğunu belirtti.

thumbs-b-c-d7a5ac041e0d78becc579537a8d23fff.jpg

Samast, 2022-23 sezonunda yağlık zeytinin daha fazla olduğunu ancak bu yıl sofralık zeytinin öne çıktığını ifade etti. Ayrıca, yağmurlu hava koşullarının zeytin üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. 2017'de DSÖ'nün öncelikli patojenler listesine dahil edilen "X Hastalığı" üzerine yapılan çalışmaların, Covid-19 gibi bilinmeyen tehditlere karşı tıbbi önlemleri hızlandırmayı amaçladığını vurguladı.

Samast, geçen yılki uzun hasat süresinin zeytin ağaçlarını yorduğunu ve bu durumun rekolte kaybına etki ettiğini belirtti. Ayrıca, çiçek açma esnasında ortaya çıkan pamucak hastalığına dikkat çekti ve bu hastalığa karşı etkili olan bir ilacın bu yıl yasaklanmasının rekolte kaybında etkili olduğunu dile getirdi. Samast, tüm olumsuzluklara rağmen alınan tedbirlerin çiftçilerin sağlığını gözeterek alındığını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar