Mevsim şartları hasadı kötü etkiledi: Her gün fiyatı artıyor

Mevsim şartları hasadı kötü etkiledi: Her gün fiyatı artıyor
Sıcaklıkların erken dönemde yükselmesi ve dolar kurundaki artış nedeniyle fındığın fiyatı her gün artmaya devam ediyor. Hafta başında 125 TL'den satılan fındık 130 TL'ye yükseldi.

Küresel ekonomik dalgalanmalar ve kış mevsiminde yaşanan sıcaklık değerlerindeki artış, serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Fındık tüccarı Hasan Himtaş, yaşanan bu durumu değerlendirerek, fındık fiyatlarının haftalık değişimini aktardı.

20231129aw087540-0.jpg

Haftaya 125 liradan başlayan fındık fiyatının, yaşanan ekonomik etkiler ve iklim değişikliği sebebiyle haftayı 130 liradan kapattığını ifade eden Himtaş, küresel piyasalardaki dalgalanmaların, tarımsal üretime olan etkileri ve tüketici taleplerinin fındık fiyatlarını hareketlendirdiğini belirtti.

20240301aw152986-3.jpg

Himtaş, özellikle sıcaklıklardaki artışın zirai don riskini artırdığını ve bu durumun fındık verimini ve rekoltesini olumsuz etkileyebileceği endişesiyle fiyatların yükseldiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz haftayı 123 liradan kapatılan fındık fiyatının, bu hafta 125 liradan başlayıp 130 liraya yükseldiğini belirten Himtaş, ödeme zamanları nedeniyle tüccarların henüz daha yüksek fiyatlar sunamadığını ifade etti. Ancak ay ortalarına doğru fiyatların 140 liraya kadar çıkabileceğini öngördü.

ihacomtr-e3edfc7c-7eea-48dc-b689-b5a9f638bce2.jpg

Üreticinin hala elinde fındık bulunduğunu vurgulayan Himtaş, fiyatların yükselmesiyle birlikte üreticinin pazara fındık getirmeye başladığını ve alıcıların da taleplerini artırdığını söyledi. Bu durumun talep ve arz dengesi üzerinde etkili olduğunu belirten Himtaş, acele etmeyen üreticilerin kazançlı çıktığını dile getirdi.

Sonuç olarak, fındık fiyatlarının hem küresel ekonomik faktörlerden hem de iklim değişikliğinden etkilendiği ve bu etkilerin üretici ile tüccar arasındaki dinamikleri şekillendirdiği görülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar