Merkez Bankası'nın 4 gün sonra açıklayacağı faiz kararı ortaya çıktı: Dolar sahiplerinin kaderini belirleyecek!

Merkez Bankası'nın 4 gün sonra açıklayacağı faiz kararı ortaya çıktı: Dolar sahiplerinin kaderini belirleyecek!
Seçimlerin ardından göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, Ağustos ayında yapılan PPK toplantısında aldığı faiz kararı ile piyasaları şoke etmişti. 750 baz puanlık artış ile politika faizlerini yüzde 25'e yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dolar kurunda da sert bir düşüş yaşanmasına neden olurken, piyasalar 21 Ağustos'ta alınacak kararın dolara etkisinin ne olacağını tartışmaya devam ediyor.

28 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Türkiye'de iktidar değişmemiş olsa da, ekonomide anlayış 180 derecelik bir dönüşüm geçirdi ve yeni dönemin ekonomi patronu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.

Bakan Şimşek, halef-selef olduğu eski bakan Nureddin Nebati'den görevi devir aldığı törende yapmış olduğu konuşmada "Rasyonel ekonomi politikalarına dönüş" ifadesini kullanmış ve üstü kapalı bir şekilde önceki dönemde yürütülen ekonomi politikalarının hatalı olduğunu itiraf etmişti. Piyasalar, Şimşek'in ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesiyle, klasik iktisat çizgisine dönüldüğünü düşünürken, 22 Haziran tarihli PPK toplantısından beklentilerin oldukça altında bir faiz artırımı çıkması, dolar/TL paritesindeki yükselişin fitilini ateşlemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumunun, değişen ekonomi kadrosunun da elini kolunu bağlayacağı düşünülürken, Ağustos ayında açıklanan PPK kararı adeta tüm ezberleri bozdu. Piyasaların beklentisinin üç kat üzerinde bir artış ile Merkez Bankası, politika faizlerini yüzde 25'e yükselterek tarihin en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı.

YENİ TOPLANTIDAN 500 BAZ PUANLIK ARTIŞ BEKLENİYOR

Alınan kararın sürpriz olması, piyasalarda da adeta soğuk duş etkisi yaratırken, dolar kuru yıllar sonra ilk kez bir gün içerisinde yüzde 7 değer kaybetti.

Türk lirası karşısında bulunan dolar, euro ve altın gibi yatırım araçları, kayıplarını bir gün sonra büyük ölçüde telafi etmiş olsa da, piyasaların gözü kulağı bu hafta açıklanacak olan faiz kararına çevrilmiş durumda.

Ünlü ekonomistler, yerli iktisat kuruluşları ve uluslararası sermaye sahiplerinin 21 Eylül'de açıklanacak karara yönelik beklenti anketleri peşi sıra ilan edilirken, ortak beklenti faizlerin bu ay 500 baz puan artırılacağı yönünde gerçekleşti.

BEKLENTİLER GERÇEKLEŞİRSE TARİHİN EN YÜKSEK FAİZİ OLACAK

Özellikle TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın geçtiğimiz ay yapmış olduğu enflasyon toplantısında sarf ettiği sıkı para politika mesajları ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefinde büyük bir güncellemeye giderek sınırı yüzde 62'ye kadar ilerletmesi, piyasalarda faiz artırım sürecinin devam edeceği şeklinde bir algıya neden olurken, dünyaca ünlü haber ajansı Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette uzmanların verdiği cevaplara göre alınacak faiz kararı 500 baz puan olarak kayıtlara geçti.

16 katılımcı ile gerçekleştirdiği anketin sonucuna göre Reuters, 9 ekonomistin 500 baz puanlık artış üzerinde uzlaştığını, iki katılımcının tahminini 600 baz puandan yana kullandığını ve iki ekonomistin ise 250 baz puanlık bir değişiklik beklediğini duyurdu.

YIL SONU İÇİN FAİZ BEKLENTİSİ YÜZDE 35

İlk toplantısında 650 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkaran TCMB, ikinci kararında temkinli yaklaşarak yalnızca 250 baz puanlık bir artışa gitmişti. Radikal olarak görülen son kararın ardından beklentilerin de giderek yükselmesi, dolar kurunun üzerinde yeni fiyatlamalara neden oldu.

Türkiye'de ve uluslararası piyasalarda yer alan aktörlerin 500 baz puan üzerinden pozisyon alması, bu sınırın altında gelecek artışlarda dolar kurunun yükseliş, üzerinde gelecek artışlarda ise düşüş göstereceğine işaret edebilir.

AA FİNANS DA 500 PUANDA MUTABIK KALDI

Türkiye'de PPK'nın kararına yönelik en güvenilir beklenti raporu ise AA Finans tarafından paylaşıldı.

19 ekonomistin katılımıyla ortaya çıkan ankete göre, 21 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu toplantısından 500 baz puanlık faiz artışı çıkması bekleniyor. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 600 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31,00, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer aldı.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar