Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 13 gün sonra görülecek dolar kuru

Merkez Bankası resmen açıkladı: İşte 13 gün sonra görülecek dolar kuru
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarka yayınladığı 'Piyasa Katılımcıları Anketi' isimli raporun Mayıs ekini yayınladı. Ekonomide söz sahibi aktörlerle yapılan görüşmeler sonucu hazırlanan raporda ay sonunda ve 2023 yılının bitiminde görülmesi beklenen dolar kuruna yer verildi.

Coşkun Çelik / Günboyu

Haziran ayı itibariyle uygulanmaya başlanan 'seçim ekonomisi' geçtiğimiz haftalarda sert uyarılar vermeye devam ederken, 14 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması, ekonomide tam bir 'panik havası' yaşanmasına neden oldu.

KREDİLİ ÜRÜN KULLANMAK NEREDEYSE İMKANSIZ!

Kamu ve özel bankalar, birkaç aydır her türlü döviz talebi oluşturacak işlemden kaçınırken, Merkez Bankası eliyle döviz işlemlerine yönelik çok sayıda kısıtlama hayata geçirilmişti. İhtiyaç kredileri dahil olmak üzere her türlü kredili ürün ihtiyacına yönelik 'örtülü faiz' uygulaması dahil olmak üzere çok sayıda enstrüman kullanan bankalar, seçimlerin 2. tura kalmasının ardından teyakkuza geçti.

Merkez Bankası tarafından finans kuruluşlarına gönderilen uyarıda "Kredili mevduat hesabı menkul kıymet tesisinde 15 bin liranın üzeri dikkate alınacaktır" ibareleri yer alırken, bu uyarının ardından bankalar nakit avans dahil olmak üzere çok sayıda kredili işlemi durdurma ya da kısıtlama yoluna gitti.

Piyasalarda oluşan TL arzı, mevcut talebi karşılama konusunda sıkıntı yaşarken, TCMB, alınan kredili ürünlerin seçim sonrası yükselmesi beklenen döviz ve emtiaya gideceğinden çekinerek, yeni işlemlere zorluk çıkarmaya devam ediyor.

DOLAR KURU 13 GÜN SONRA KAÇ TL OLACAK?

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, Türkiye'de spot piyasaların kalbi olarak görülen Kapalıçarşı'da bulunan dolar/TL paritesi ile TCMB tarafından ilan edilen gösterge kur arasındaki makas yüzde 5'in üzerine çıkmış durumda.

26 finansal sektör, 4 reel sektör ve 9 profesyonel isimlerden oluşan toplam 39 kişilik katılımcıların cevaplarıyla hazırlanan 'Piyasa Katılımcıları Anketi' Mayıs sayısı ile kamuoyuna sunuldu.

Katılımcılara yöneltilen "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir?" sorusuna verilen yanıtlar ile ay sonu ve yıl sonu beklenen dolar kuru ortaya çıkarken, katılımcılar Mayıs ayı sonunda dolar/TL paritesi için 19,83, 2023 yılının sonu itibariyle ise 24.61 TL seviyelerinde tahminde bulundu.












​​​​​​​

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar