Memur ve emeklilerin dikkatine! Yeni yılda alacakları zam açıklandı. İşte en düşük memur maaşı

Memur ve emeklilerin dikkatine! Yeni yılda alacakları zam açıklandı. İşte en düşük memur maaşı
Milyonlarca memur ve emekli yeni yıla sayılı günler kala maaşlarına yapılacak zam oranının açıklanmasını bekliyor. Yeniçağ gazetesi yazarı Esfender Korkmaz, memur ve emeklilerin Ocak'ta alacağı zam oranını açıkladı.

MEMUR VE EMEKLİLERİN DİKKATİNE! YENİ ZAM ORANI AÇIKLANDI

Yeniçağ Gazetesi yazarı ekonomist Esfender Korkmaz''ın "Zam değil, düzeltme" başlıklı yazısında memur ve emeklilere yapılacak Ocak zammının oranı açıklandı. Korkmaz, TÜFE oranlarına göre yaptığı ölçümlerde Ocak ayında yapılacak zammın %20.65 olacağını öngördüğünü belirtti. 

DÜZELTME TÜİK''İN TÜFE ORANINA GÖRE YAPILDIĞI İÇİN MEMUR VE EMEKLİ KAYBEDİYOR

Rakamların TÜFE oranına göre belirlendiğini belirtip buna itiraz eden Korkmaz, "Memur maaşlarında İTO geçinme endeksine göre düzeltme yapılsaydı, enflasyon farkı artı büyüme olarak maaş düzeltmesi yüzde 27,86 olacaktı." ifadesini kullandı.

TÜİK ''in TÜFE ''si tartışmalıdır. Aralık ayında merkez bankası piyasa katılımcıları anketine göre, aralık ayı Tüfe beklentisi 3,16''dır. Bu durumda bu yılının ikinci 6 aylık TÜFE oranı yüzde 17,65 olacak demektir. Üçüncü ve dördüncü çeyrek GSYH'' da büyüme de yüzde 3 olursa, bu demektir ki memur ve emekli maaşlarında yüzde 20,65 oranında düzeltme yapılacaktır. Ancak memurun ve emeklinin gerçeği daha farklıdır.

TÜİK TÜFE''ye esas harcama sepeti içinde gıdanın payını yüzde 25,32 olarak alıyor. Oysaki memur ve emekli aylığının en az yüzde 40''ını gıdaya harcıyor. Gıda fiyatları da her zaman TÜFE''nin üstünde çıkıyor. Söz gelimi Kasım ayında yıllık TÜFE artışı yüzde 84,39 olurken, gıda fiyatlarında yıllık artış yüzde 102,55 oldu. Eğer TÜİK bir geçinme endeksi yapmış olsaydı ve harcama sepeti içinde gıda payını da yüzde 40 olarak hesaplasaydı, Kasım ayında yıllık geçinme endeksi, TÜFE''nin üstünde ve yüzde 99,45 olacaktı. Memur ve emekliye düzeltme bu endekse göre yapılmalıydı.

FARKLARI DA ENFLASYON ERİTİYOR 

Maaş farkının 6 ay sonra verildiği için memur ve emeklinin zararlı çıktığı açık. Bu 6 aylık enflasyon farkının da  aylık üzerinden hesap edilerek sonunda maaşlara ilave edilmesi gerekiyor. Yani 6 ay sonunda yansıtılacak artık, her ay sonunda o ay verilecek maaş oranına yansıtılmalı ki memur ve emekli mağduriyeti ortadan kalksın. 

MEMURLAR HAKKINI ARAYAMIYOR

Memurlar için toplu sözleşme imzalama ve Hakem Kuruluna başvurma hakkına sahip en yüksek üyeye sahip olan sendika; Memur-Sen''dir. Memur-Sen AKP hükümetlerinin bir projesi olarak büyüdü. İktidara taraf olduğu eski Memur Sen başkanlarının AKP'' den milletvekili veya aday olmalarından anlaşılıyor. Buna rağmen memurların yüzde 28''i Memur Sen'' kayıtlı üyedir. Kanun memurlar greve gidemez diyor ve fakat 2015 yılında Anayasa mahkemesi memur, sendika aracılığı ile greve gidebilir diye kararı var. Ama Sendika''nın da memurdan yana olması gerekir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar