Marmara alarm veriyor! Kabus yeniden mi döndü

Marmara alarm veriyor! Kabus yeniden mi döndü
Son birkaç yıldır Marmara Denizi’nde görülen İstanbulların kabusu müsilaj geri mi dönüyor? Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, açıkladı.

Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyası, 2021 yılından bu yana bölgede yaşayanları endişelendirmeye devam ediyor. NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Marmara Denizi'ndeki su sıcaklığının son 50 yılda 2,5 derece arttığını belirterek, bu durumun müsilaja ve bazı balık türlerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalabileceğini açıkladı.

deniz-salyasi-nedir-musilaj-nedir.jpg

Tecer, sıcaklık artışının deniz suyu kalitesini olumsuz etkileyerek müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini ifade etti. Ayrıca, çözülmüş oksijenin azalmasıyla canlıların yaşam ortamının riske gireceğini ve lezzetli balık türlerinin popülasyonunun azalabileceğini vurguladı.

119289250-whatsappimage2021-07-05at16-54-37-1.jpg

Marmara çevresinde meydana gelen müsilajın iklim değişikliği ve sanayi atıklarıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Bu şeffaf ve yapışkan sıvının mikroorganizmalar içinde üreme ortamı oluşturarak deniz kirliliğini artırdığına dikkat çekiliyor. Müsilajın etkili olduğu denizde yüzmek, kızarıklık, kaşıntı ve deri dökülmesi gibi tahrişlere neden olabiliyor.

bg.jpg

Önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Murat Kurum'un görevde olduğu süreçte yapılan çalışmalar sonucunda 356 metreküp müsilaj toplandığı belirtilmişti. Ancak, sorunun kökten çözümü için daha geniş kapsamlı ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

682126.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar