Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Baybars Ergün

Baybars Ergün

MÜNZEVİ

Kuzey'in ayak basılacakları

Karadeniz Bölgesi, batısından doğusuna kadar ülkemizin her karışı gibi, görülmeye değer bir bölgedir. Kendine has yapıları, coğrafyası ve kültürüyle ayrı bir renk olarak ortaya çıkar. Yaylaları kartpostallara manzara olurken, akıllara Karadeniz denildi mi genelde komik olarak bilinen sıcakkanlı ve hareketli Anadolu insanları gelir. Her yıl yerli ve yabancı birçok misafirin ayak bastığı Karadeniz, birçok tarihi ve doğal güzelliklere sahiptir. Peki Karadeniz’de nerelere gidip nereler gezilebilir? Bu yazımda Gümüşhane’ye biraz daha fazla yer vereceğim, çünkü Karadeniz’in bakir birçok doğal ve tarihî eserlerini barındırsa da genelde insanlar popüler kültür ve turların etkisiyle Karadeniz’in gezilecek yerlerini hepimizin malumu olan belirli yerlerden ibaret sanıyor.

Karedeniz’de görülmesi gereken yerler dendiğinde benim aklıma Karaca Mağarası, Santa Harabeleri, Muzaras Mağarası, Limni Gölü, Boztepe, Zilkale, Macahel ve yaylalar geliyor. Hadi bu yerleri biraz yakından tanıyalım…

Karaca Mağarası (Gümüşhane Torul): Karaca Mağarası, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunuyor. Bu muhteşem doğa harikası içerisinde, damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, organik desenli duvarlar, mağara çiçekleri, inciler ve traverten basamakları gibi pek çok doğal güzellik bir arada barındırıyor. Ayrıca, mağaranın havası, özellikle astım hastalığı ve diğer solunum yolları rahatsızlıkları için olumlu etkiler sağladığı biliniyor.

Krom Vadisi-Santa Harabeleri (Gümüşhane): Bölge üzerinde yapılan araştırmalar, Santa yerleşiminin Orta Çağ'da madenlerin faaliyet gösterdiği döneme dayanan ilk yerleşimler olduğunu öne sürse de, bu yerleşimin aslında daha eski bir tarihe sahip olma ihtimali oldukça yüksek. Coğrafyası yapıları ve inanç merkezleriyle müthiş karakteristik bir yapıya sahiptir.

Merkez Mahalle'de (Piştoflu) bulunan kiliseler; Aziz (Aya) Kyriake, Aziz Panteleimonos ve Aziz Christophoros Kiliseleridir. Zurnacılı'da ise Aziz Georgios, Aziz Constantine ve Aziz Kyriake Kiliseleri bulunuyor. Çakallı'da Zodoxu Rigis ve Aziz Georgios Kiliseleri, İşhanlı'da Aziz Kyriake ve Aziz Georgios Kiliseleri, Kozlu-Sincanlı'da Kutsal Apostol Petro ve Apostol Pavio Kiliseleri, Binatlı'da Profizitic Ilion ve Aziz Georgios Kiliseleri, Terzili'de ise Aya Theodoros ve Metamorfoz Kiliseleri bulunuyor.

Muzaras Mağarası (Gümüşhane): Eğer gerekli yatırımlar yapılarak Muzaras Kilisesi restore edilirse, Sümela Manastırı gibi ibadete açılabilir ve inanç turizmine kazandırılabilir. Kilisenin çatısı beşik çatılı olarak tasarlanmış. Mağaranın tavanında freskler bulunuyor. Giriş kapısının hemen üzerinde demir parmaklıklı bir ışıklandırma penceresi yer alıyor. Doğu cephesinde iki küçük parmaklı pencere bulunurken, güney kısmında üç adet ışıklandırma penceresi bulunuyor.

Limni Gölü (Gümüşhane-Torul): Limni Gölü, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde bulunan bir doğal gölümüz. Ladin, sarıçam, ardıç, köknar gibi çeşitli ağaç türleriyle ve böğürtlen, mor çiçekli orman gülü ve sarı çiçekli orman gülü gibi bitkilerle çevrili. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği bazı kaynaklara göre 1700 metre, diğer kaynaklara göre ise 2024-2025 metre olarak belirtiliyor.

Boztepe-Ordu: Ordu'nun Boztepe bölgesi, Türkiye'nin en doğal ve otantik merkezlerinden biridir. Karadeniz'in eşsiz illerinden biri olan Ordu'da bulunan Boztepe, adeta bir mesire yeri. Boztepe, eşsiz güzellikteki manzarasını ayaklarınızın altına seriyor.

Zilkale (Rize): Karadeniz'in muhteşem doğasını keşfederken mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri de Zilkale. Fırtına Vadisi'nde yüksek bir tepede bulunan Zilkale'nin tarihi Orta Çağ'a kadar uzanıyor. İç geçitleri, iç kalesi ve surlarıyla bilinen kale, kervan yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla kullanıldığı biliniyor. Çamlıhemşin'e yaklaşık yarım saatlik mesafede yer alan Zilkale, etkileyici manzaralar sunar.

Macahel (Artvin): Macaheli Vadisi, benzersiz yaşlı ağaçlarıyla tanınan bir bölgedir. Vadinin tüm yamaçları, zengin ağaç ve çayırlarla örtülüdür. Vadinin yaklaşık %70'i ormanlar ve meyve ağaçlarıyla doludur. Macaheli'de 1 ila 5 yüzyıllık yaşlı ağaçlara rastlanır. Gürgen, kestane, ıhlamur, çam gibi çeşitli ağaç türleri vadiyi süsler. Ayrıca, taflan, dağ çileği, muşmula, fındık, elma, hurma, ayva, vişne, kiraz, dut, ceviz gibi çeşitli bitkiler de yetişir. Vadide bulunan meyve ağaçları, bir orman manzarası oluşturacak kadar yoğun ve çeşitlidir. Macaheli Vadisi, adeta bir yeşil cennet olarak nitelendirilir. Yabani hayvanların varlığı ve akarsuların ekolojik olarak temiz olması, bu manzarayı tamamlar.

Yaylalar: Karadeniz denildiğinde, akla hemen hayal gücünü zorlayan yaylalar ve bulutlar arasında kaybolan manzaralar geliyor. Özellikle yaz aylarında benzersiz bir görünüm sunan Kadırga, Taşköprü, Güvende, Zigana, Camiboğazı, Kazıkbeli gibi Karadeniz yaylalarını mutlaka ziyaret etmenizi öneriyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları