Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Baybars Ergün

Baybars Ergün

MÜNZEVİ

Korsan papağanı

Çocukluğumuzun çizgi filmlerinde meşhur korsan karakterleriyle bağdaştırılan bir renk cümbüşü kuş var, hatırlıyor musunuz? Meşhur hayvanat bahçesi denilen hayvan hapishanelerinde de turistik bölgelerde de mutlaka bu papağanları görüp hatta fotoğraf bile çektirmiş olabilirsiniz. Bu kırmızı sarı ya da mavi sarı gördüğümüz meşhur kocaman papağanların adı Ara bir diğer adıyla Macaw papağanlarıdır.

Ara (Macaw) papağanları, insanı etkileyen büyüklükleri ve göz alıcı renkleriyle göz ardı edilebilmesi imkânsız canlılar. Bu sosyal kuşlar, uygun bir şekilde eğitildiklerinde oldukça çekici arkadaşlar haline gelebiliyorlar. Büyük ve gösterişli gaga yapılarına rağmen, iyi sosyalleştirilmiş bir Ara papağanı dost canlısı ve sevecen bir doğaya bürünebiliyor.

Ara (Macaw) papağanları, papağan dünyasının devleri olarak listenin başında yerini alıyor. Örneğin, Sümbül Macaw papağanı, yaklaşık 100 cm'ye kadar uzunluğa sahip kafadan kuyruğa en uzun papağan türlerinden biri olarak biliniyor. Macawlar, uzun kuyruk tüylerinin beraberinde büyük gaga yapısıyla direkt dikkat çekiyor. Bu papağanlar, sert kabuklu fındık ve tohumları kırmak için tasarlanmış büyük ve çok güçlü gagaya sahip. Ara papağanları, sümbül mavisi tonlarından kırmızıya kadar geniş bir renk yelpazesine sahip ve kendilerine has yapılarının beraberinde renkli tüyleriyle tanınırlar. Bazı Macaw papağanı türlerinde ise çıplak yüz hattı görülebiliyor.

Ara papağanları, uzun kuyruklarıyla tanınıyorlar ve bu sebeple büyük ve ferah bir alana gereksinim duyuyorlar. Geniş alanları olmazsa, kuyruk tüyleri bükülebilir hatta kırılabilir.

Bu papağanlar doğadaki yaşamlarında yerli tohumlar, meyveler, çiçekler, yapraklar, palmiye fıstığı, incir, nektar ve bazı bölgelerde kil ile yaşamlarını sürdürüyorlar. Bazı türlerinde ise diğerlerinden farklı olarak daha fazla yağa ihtiyacı olduğu ve başka gereksinimleri olduğu göz ardı edilmemeli. Doğadaki Macaw papağanları, genellikle yağ oranı yüksek besinlerle besleniyorlar. Yağmur ormanlarında yaşamlarını sürdüren bu canlıların yol aldıkları mesafe, yavru bakımlarını da göz önüne alınca diyetinin nasıl olacağı tahmin edilebiliyor. Macaw papağanları, vahşi ortamlarında yaşayan türdeşlerine göre daha kolay bir şekilde yaşayabiliyorlar. Fakat, doğal şekilde avlanma yeteneklerine pek de sahip olmadıkları için doğada daha da risk altında yaşayabiliyorlar.

Ara papağanları, bakımı diğer papağanlara göre çok daha dikkat ve tecrübe isteyen kuşlar. Mini Ara papağanlarının dahi kendi içinde güçlü bir yapıya sahip olduğu biliniyor. Genellikle sakin yapılı olsalar da, sessiz oldukları da biliniyor. Daha önce kuş bakmamış olanlar ve yeteri tecrübesi bulunmayanlar için zorlu bir seçim olduğunu düşünüyorum. Bu muhteşem canlılar fazlasıyla sevgi dolu, muhabbetli, hassas bir yapıya sahip olsalar da bir muhabbet kuşu ile aynı enerjide, yapıda ve gereksinime sahip olamayacağı gün gibi ortada. Macawlar oldukça eğlenceli yapıda olup sahibini fazlasıyla şaşırtabilir. Fakat bir nevi kemirgen olan bu kuşlar özellikle tahtaları kemirmekten büyük zevk duyarlar. Bundan dolayı bu kuşlar için uygun oyuncaklar ve sağlığını riske atmayacak oyuncaklar sürekli sağlanmalı.

Peki Ara papağanları tamamen evcil midir? Yoksa sosyal medyada da gördüğümüz sinirli, ısıran, koparan canlılar mıdır? Yanıtı: Tamamen sizin ona gösterdiğiniz ilgiye, sevgiye ve saygıya bağlı bir durum. Bir Ara papağanını sahiplenmeyi düşünüyorsanız, ona ayıracağınız vaktiniz, enerjiniz, kişiliğiniz ve ona sağlayabileceğiniz uygun yaşam alanı gibi faktörleri dikkatle gözden geçirmelisiniz. Macawlar geniş ve ferah bir yaşam alanına ihtiyaç duydukları için, bu şartlar altında daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilir, muhteşem bir yol arkadaşı olabilir. Hayvanlara iyi bakın, onlara gerekli saygıyı ve sevgiyi gösterin. Siz de onlar da mutlu olsun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları