Kiralık ev bulunamıyor! Fiyatlar asgari ücreti geçti

Kiralık ev bulunamıyor! Fiyatlar asgari ücreti geçti
Son dönemlerde kira fiyatlarının rekor kırdığı İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde öğrencilerin de üniversitelere dönüşüyle birlikte kiralık ev bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

Başta İstanbul olmak üzere, büyük şehirlerin çoğunda kiralık ev bulmak adeta çileye döndü. Üniversitelerin açılacağı haberiyle birlikte şehir dışından gelen binlerce öğrencinin de kiralık ev aramasıyla birlikte kiralık ev bulmak neredeyse imkansız hale gelirken, kira fiyatları da rekor fiyata ulaştı.

EV SAHİPLERİNİN ENFLASYON BAHANESİ

İstanbul’da ailelerin oturabileceği uygun evlerin kirası 3000 TL'den başlıyor. 2500 liraya ev bulanlar şanslı sayılıyor. Diğer şehirlerde de durum farklı değil. Faturalar ve aidatlarla eklenince ise asgari ücretli birinin ev tutması imkansız hale geliyor. Büyük şehirlerde yaşayan vatandaşların çoğu bu duruma isyan ederken ev sahipleri ise artan enflasyon ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu göstererek kira fiyatlarındaki artışı haklı buluyorlar.  

“İKİ SENE ÖNCE 3 BİN LİRA OLAN EV ŞU AN 4-5 BİNDEN AŞAĞI DEĞİL”

Anadolu Ajansı’na konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Bostancı, Göztepe gibi semtlerde yüzde 50-60’lara varan, hatta daha fazla artış var. 1-2 sene önce 3 bin TL’ye bulduğunuz evi, şu anda 4-5 bin TL’den aşağı bulamıyorsunuz. 3+1 evler zaten uçmuş durumda, 7 bin TL, 8 bin TL, 10 bin TL diye gidiyor” diye konuştu.

“1-2 YILA TABLO TERSİNE DÖNER”

Kiralardaki fahiş artışların önce kentsel dönüşümle başladığına dikkat çeken Aşa, “Merkez ilçeler bu artıştan o bölgelerdeki kadar etkilenmedi ama Avcılar’da 1.000 TL’lik ev, 2 bin 500 TL’ye çıktı, Suadiye’de, Bostancı’da kiralar 4-5 bin TL’ye çıktı ki bu bahsettiğim fiyatlar 2 artı 1 evler için geçerli. İnsanlar ev bulmak için bu sefer yakın semtlere gitmeye başladı. Bu sefer o semtlerde de kiralar yükseldi. Salgın dolayısıyla memleketine giden bazı aile ve öğrenciler dönüşe başladı. Üniversite sonuçlarıyla birlikte de bir talep oluştu. Yabancılar geliyor, onlar da piyasayı yükseltti. Hepsi üst üste gelince birkaç sebepten dolayı şu anda böyle bir tablo ortaya çıktı.” Aşa, “Bir anda ev arayışına giren 50-60 bin hanenin, kentsel dönüşümden dolayı 1.5-2 seneye kadar inşaatları tamamlanmış olacak, onlar kendi evlerine dönecek. Bu sefer boşta evler kalacak, kapasite artışı yaşanacak, yani bu artışlar en fazla 2 yıl devam eder. Bu bir furyaydı. Bundan sonra aynı şekilde kiralarda üst üste yükselme görmeyiz. Yıl sonundan sonra bir duraksama yaşarız, 1.5-2 yıla kadar da tablo tersine döner” dedi.

MUTLAKA BİR DENETLEME VE GÖZETİME İHTİYAÇ VAR

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük de kira artışlarındaki yükselişe dikkati çekerek, kendilerine bu konuda çok sayıda şikâyet geldiğini anlattı. Kiralarda özellikle bazı bölgelerde fahiş fiyat artışı olduğunu vurgulayan Küçük, şunları kaydetti: “Ev sahipleri TÜFE kuralına uymuyor, daha da arttırmak istiyor ve çeşitli bahanelerle mevcut kiracıyı çıkarıp daha yüksek kirayla evlerini kiraya vermek istiyor. Mevcut kiracıların, tüketicilerin karşılaştığı en büyük sorun bu. Burada mutlaka bir denetime ve gözetime ihtiyaç var.” Gelen göçlerle birlikte konut talebinin artması sonucu mevcut konutların ihtiyaca yanıt veremediğini, buradan kaynaklanan bir artış olduğunu aktaran Küçük, sebeplerin tamamı birleştiğinde ciddi bir şikayet yoğunluğunun kendilerine geldiğini söyledi.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar