Kahin gibi bilim insanı! Koronavirüsü önceden bilmiş! Şimdi olacaklar...

Kahin gibi bilim insanı! Koronavirüsü önceden bilmiş! Şimdi olacaklar...
Eski bir acil servis doktoru olan Kimmery Martin, pandemiden kısa bir süre önce öyle bir şey yazdı ki bunu sonradan fark edenler, anlatılanların Koronavirüs salgınıyla olan benzerliği karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Amerikalı yazar Kimmery Martin, pandemiden kısa bir süre önce konusu her anlamda Koronavirüs salgınına benzeyen bir kitap yazdı. “Doktorlar ve Arkadaşları (Doctors and Friends)” adlı bu kitapta Martin, İspanya’ya gitmek üzere olan bir grup arkadaşın aniden yayılan ve dünyayı saran bir virüsle nasıl mücadele ettiklerini anlatıyor. Olayın en gizemli yanı da kitabın dünyayı saran salgından önce, Koronavirüs’e benzeyen pandemiyi anlatılması.

OKUYUCUYA BİR NOT

Kitabı okuyanlar ve kurguyu tamamen Koronavirüs’e benzetenler için Kimmery Martin’in bir notu var: "Bu roman Kovid-19’dan önce yazıldı ve bu nedenle gerçek hayattaki pandemiden söz edilmiyor. Bu kurgusal evrende o yok” dedi.

"KİTABI BİR UYARICI OLARAK DÜŞÜNMÜŞTÜM"

Kimmery Martin’in tam da pandemiden önce böyle bir kitap yazması akıllara beraberinde birçok soru getirdi. Yazarla yapılan bir röportajda kendisine, “Pandemi hakkında bir roman yazdınız ve ardından bir pandemi oldu bu nasıl bir his?” diye soruldu

Kimmery Martin, “Çok gerçeküstü oldu. Bulaşıcı hastalıklara her zaman ilgi duymuşumdur ve acil tıptaki kariyerimin bir bölümünde çok fazla araştırma yapmak durumunda kaldım. John Barry'nin "The Great Influenza" ve Richard Preston'ın "Crisis in the Red Zone" gibi kitapları okudum. Tüm bunların sonucunda, bulaşıcı hastalıklar doktorları uzun zamandır bir pandeminin geleceğine dair uyarıyor aslında ben de bu duruma ne kadar hazır olup olmadığımızı sorguladım. Kitabı yazdığımda, onu uyarıcı bir hikâye olarak düşünmüştüm” yanıtını verdi.

HEM DOKTOR HEM YAZAR

Acil servis doktoru olan Kimmery Martin, kitap yazmak için oldukça yoğun biri. Yazmak için mutlaka bir vakti olduğunu söyleyen Martin, “Pandemi sırasında aşı kliniklerinde gönüllü olarak çalıştım sonra harika bir iş teklifi aldım. Yaşadığım bölgede bir alerji kliniği vardı ve bir acil servis doktoruna ihtiyaç vardı. Bu iş neredeyse bir odada bütün gün hiçbir şey yapmadan durabileceğim bir işti. Sıkılacağım konusunda beni uyardılar ama ben işi kabul ettim. Bu teklif, bana hayatımda ilk kez romanımı bitirmek ve normal saatlerde çalışmak için zaman verdi. Her zaman her şeyden önce tıbbi odak noktamı korusam da bu iş bana ilk defa yazabilmem için büyük bir zaman verdi" diye konuştu.

NASIL TAHMİN EDEBİLDİN?

Kitabı okuyanlar Martin’in kurduğu hikâyenin Koronavirüs’e nasıl bu kadar benzeyebildiğiyle ilgili şaşkınlık içinde. Martin’le yapılan röportajda, “Pandeminin günlük yaşamı nasıl alt üst ettiğine dair küçük ayrıntılar ve virüse dair bu kadar ince detayları nasıl verebildiğinize şaşırdım. Bunu nasıl tahmin edebildin?" sorusuna, “Bu kitabı yazmaya ilk başladığımda, 1918 gibi bir süper grip türünü kitap için seçtim. Ancak sonra bir virüs oluşturmaya karar verdim, bu yüzden CDC'de bir grup toplam inekten örnekler bile aldım. Oluşturacağım virüs kimseyi öldürmemeli ama tamamen korkunç olmalıydı.  Koronavirüs’le benzerliklerinin olması ise işin tamamen en garip yanı oldu” şeklinde cevap verdi.

İSTEMEDEN BİLDİ

Kimmery Martin’in amacı yalnızca bir virüs yaratmak ve bir grup kadının bu virüsten kaçış yolunu anlatmaktı. Martin’in isteği, yazdığı bu kitapla Doktorları ve okuyucuları olası bir virüs tehdidine karşı hazır olup olmadıklarını sorusunu uyandırmak olsa da o istemeden Koronavirüs’ü herkesten önce bildi. Martin, bu durumu tamamen şans olarak değerlendirse de bence durum şans eseri oluşmuş gibi görünmüyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar