İsveç krizinde yeni cephe: ''Türkiye'nin isteklerini karşılayamayız''

İsveç krizinde yeni cephe: ''Türkiye'nin isteklerini karşılayamayız''
İsveç'in NATO'ya dahil olmak için yaptığı başvuruyu veto edeceğini açıklayan Türkiye ile İsveç arasında bir diyalog süreci başlamış ve söz konusu sürecin ardından Türkiye başvuruya onay vereceğini duyurmuştu. İsveç Başbakanının açıklamaları ise yeni bir krizin habercisi oldu.

İsveç Başbakanı Kristersson, ülkesinin Türkiye''nin NATO''ya katılma başvurusunu onaylayacağından emin olduğunu, ancak Ankara''nın bu "onayın bedeli" olarak istediği tüm talepleri yerine getiremeyeceğini söyledi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin Türkiye''nin NATO''ya katılma başvurusunu onaylayacağından emin olduğunu, ancak Ankara''nın bu "onayın bedeli" olarak istediği tüm talepleri yerine getiremeyeceğini söyledi. 

Euronews''te yer alan habere göre; Başbakan Kristersson, İsveç''te bir savunma düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Ankara''nın yaklaşımından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Kristersson, "Türkiye yapacağımızı söylediğimiz şeyi yaptığımızı teyit ediyorlar ama aynı zamanda yapamayacağımız ya da vermek istemediğimiz şeyleri istediklerini de söylüyorlar." ifadesini kullandı. 


İSVEÇ VE TÜRKİYE KRİZİ NASIL BAŞLAMIŞTI?

Şubat 2022''de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte Rusya''nın bölgede bir tehdit olduğunu düşünen İskandinav ülkeleri, güvenliğini yükseltmek için çeşitli arayışlara girmişti. Özellikle Putin''in, İsveç ve Finlandiya''dan "eski rus toprakları" olarak bahsetmesi, bu 2 ülkedeki vatandaşlarda tedirginlik yaratmış ve iki ülke birden NATO''ya başvuracağını açıklamıştı. 

Birçok insan tarafından Rusya ile İsveç arasında bir sınır olmadığı düşünülse de, Rusya''nın Kaliningrad şehri İsveç ile deniz komşusu durumunda. Öyle ki bu ekslav topraklara yapılan takviyeler savaşın ilk dönemlerinde artmış, Litvanya, Rusya''nın Kaliningrad ile olan bağlantısını sekteye uğratmıştı. Söz konusu eyleme sert tepki gösteren Rusya, engellemelerin kaldırılmasını sağlamış ve Kaliningrad''a ikmaller tüm hızıyla devam etmişti.

İSVEÇ''TE TERÖRİSTLER CİRİT ATIYOR

Terör örgütünün kurulduğu 1980''lerden beri Orta Doğu dışındaki merkezi Stockholm oldu. Teröristlere oturma izni, vatandaşlık hatta milletvekilliği sunan İsveç, bugüne kadar Türkiye''nin bütün delilleri sunmasına karşın teröristleri iade etmekte de ayak diretmişti. Bu durumdan şikayetçi olan Türkiye, İsveç ve Finlandiya''nın NATO başvurusunu onaylamayacağını açıklamıştı.

Bir ülkenin NATO üyesi olabilmesi için oy çokluğu yeterli değildir. İttifaktaki bütün ülkelerin onay vermesi ile ancak NATO üyesi olunabiliyor. Bu nedenle Türkiye''nin süreçteki rolü hakkında açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan, geçmişte Yunanistan''ı NATO''ya yeniden alırken Türkiye''nin verdiği "evet" oyunun tarihi bir hata olduğunu hatırlatarak "aynı hataya bir daha düşmeyiz" açıklamasında bulunmuştu.

İsveç ve Finlandiya''nın ısrarlı talepleri üzerine görüşmeler gerçekleştiren hükümet yetkilileri, NATO''nun Madrid zirvesinden önce anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya göre İsveç ve Finlandiya, Türkiye''ye teröristlerin iade edilmesi konusunda kolaylık sağlayacaktı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar