İşte ilk drone taksi uygulamasını başlatan ülke: Devlet 350 milyon TL destek verdi

İşte ilk drone taksi uygulamasını başlatan ülke: Devlet 350 milyon TL destek verdi
İsrail'de 'drone taksi' projesi ilk deneme uçuşunu yaptı. Proje kapsamında devlet tarafından 350 milyon liralık destek sağlandı.

İsrail'de devletin de katkı sunduğu proje kapsamında üretilen drone taksiler, ilk deneme uçuşlarını yaptı.

İsrail Ulusal Drone Girişimi (INDI) adlı projede 2019'dan beri üretilen drone'lardan 11'i test uçuşlarını gerçekleştirdi.

Devletin 60 milyon Yeni İsrail Şekeli (yaklaşık 350 milyon TL) bütçe ayırdığı çalışmada, hem yolcuların hem de kargoların taşınacağı ulusal bir drone ağı oluşturulması amaçlanıyor.

Deneme uçuşları kapsamında elektrikli drone araçların dikey kalkış ve iniş özellikleri test edildi. Ayrıca uzun mesafe uçuşlarda da başarı sağlandığı aktarıldı.

İsrailli havacılık firması AIR'ın iki koltuğa sahip AIR ONE adlı drone'unun 220 kilograma kadar yük taşıyabildiği ve 160 kilometre yol gidebildiği belirtildi.

220 KİLOGRAM YÜK TAŞIYABİLİYOR

Projeye katılan Candro Drones'un araçlarıysa 30 kilometre mesafeye 220 kilogram yük taşıyabiliyor.

İsrail hava sahasında drone'ların farklı amaçlarla uçuşlarını koordineli şekilde gerçekleştirebilmeleri için özel rotalar da oluşturulacak.

Projedeki şirketler, bunun için İsrail Hava Kuvvetleri, İsrail Havalimanları Yönetimi ve İsrail Sivil Havacılık Dairesi gibi devlete bağlı kurumlarla ortak çalışmalar yürütüyor.

Ulaştırma Bakanı Miri Regev, yeni teknolojilerin kapsamlı şekilde nasıl kullanılabileceğini görmek istediklerini belirterek, drone sisteminin ilk etapta nakliyat ve kargo alanında faaliyet göstereceğini söyledi. Regev, yakın zamanda insanların ulaşımını da drone'la aracılıyla yapabilmesini amaçladıklarını belirtti.

drone-3.jpg

150 KİLOMETRE MESAFEYE UÇABİLECEK

Projenin geliştirilmesi amacıyla çalışmalara katılan her firmaya, iki yıl boyunca drone'larını test etme hakkı tanınacak. Her şirket, bir ay boyunca kontrollü bölgelerde drone'larını en fazla 150 kilometre mesafeye kadar uçurabilecek.

İsrail'de trafik denetim sistemleri geliştiren devlet destekli Ayalon Highways şirketinin yöneticisi Orly Stern, yeni drone sisteminin trafiği rahatlatacağına da dikkat çekti. Stern, özellikle kargoların drone sistemi üzerinden etkili biçimde teslim edilmesinin, trafikteki ağır vasıtaların sayısını azaltacağını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar