Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

İktidarın biten enerjisi..

Boşuna dememişler, "akan suyun önünde olsan bile idareni bil" diye... AKP iktidarının izlediği hatalı makro iktisadi politikalar, yanlış para ve maliye politikası, sonu gelmeyen plansız kamu harcamaları, ülkede sanki kendilerinden başka yaşayan insanlar yokmuş gibi 5/6 yerden maaş alan partililer. Yandaşlara verilen imtiyazlar, verilen döviz garantileri derken, para bitti…

Öylesine bitti ki;

Suriyeli sığınmacılara 70 milyar dolar harcayan, Somali''ye 1 milyar dolar yardım yapan, doları sabit tutacağım diye arka kapıdan Aralık''tan beri 50 milyar doları yakan iktidar, BOTAŞ''a gaz alması için para veremiyor..

Aynı BOTAŞ gaz alabilmek için, Alman Bankası Deutsche Bank''tan hazine garantili, CDS+%2,5 ile 929 milyon Euro kredi alıyor..

Milyar dolarların lüzumsuz bir şekilde saçıldığı bir yerde, enerji almak için dahi fonlayacak bir paran yok..

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, geçen hafta "bu kış gaz bulamayabiliriz, bulursak, alacak parayı bulamayabiliriz" dedi..

Yandaş fikirleri duyuyor gibiyim, "dünyada enerji krizi var, bir tek biz mi bu durumdayız.." Evet! Bir tek biz bu kadar aciz durumdayız…

"15 Temmuz''un finansörü, terörist" dediğimiz kişilerle el sıkıştık..

Serbest piyasa ekonomisini bozmak için her yolu deniyoruz.. CDS primimiz almış başını gitmiş.. Fitch, kredi notumuzu düşürmüş… Halkımızın %80''i açlık sınırının altında yaşıyor..

Bu liste böyle uzayıp, gidiyor… Ve ne acıdır ki, liyakatsizlik içinde yönetilen ülkede iktidarın yaptığı her hatayı, bu millet alın teri ile ödüyor, yıllarca da ödeyecek..

Avrupa ülkelerinde yaşanan doğal gaz sıkıntısı, bu dönemde özellikle Almanya başta olmak üzere teknoloji üzerimi yapan bir çok ülkeyi zorda bırakacak… Tabii bundan her zamanki gibi en çok etkilenen ihracatının büyük yüzdesini Avrupa''ya yapan Türkiye olacak..

"İtibardan tasarruf olmaz" diyen iktidar partisinin Türkiye''yi düşürdüğü durumu tahmin edebiliyor musunuz?

Yahu yabancı yatırımcı, senin CDS''ni, boş Merkez Bankası rezervlerini, olmayan kredi notunu görünce itibar için ışıkları yanan saray içerisinde borç içinde yaşanıldığının farkında!!!

20 yıllık iktidarında dünyaya teknoloji satmak, ülkesinde bilim adamları yetiştirmek, don, çoraptan başka bir ihracat kalemi yaratmak varken, Türkiye''nin rızkını, geleceğini betona yatıran AKP şimdi "dünyada da kriz var diyor..."

Dünyada bu dönemde kriz var, ama o krizin sebebi Covid zamanında ülkelerin halklarına yaptığı sosyal destekler için basılan paraların yarattığı enflasyon..

Biz ne yaptık.. İban verdik.. Biz ne yaptık.. "Kapattık" dedik ülkeyi kapattık aylarca…

Para kazanılan yerlerin kapalı, para ödenecek yerlerin açık olduğu bir ülke var mıydı o dönemde bizden başka..

Artık bir dolar kıtlığı içindeyiz, yurt dışından yabancı sermaye getirme adına bir çalışma yapmak yerine, hâlâ iç piyasadaki dolarları Merkez Bankası''na çekip, açık kapatma derdindeler..

Kardeşim 20 yılın savurganlığı milletin 3/5 kuruş rızkı ile kapanmaz. Ülkedeki vatandaşlara, hatta ihracat yapan firmalara bile dövizi bırak baskısı yapan iktidara soruyorum;

Kamu özel projelerinde yandaş müteahhitlere verilen hazine garantisini sen Türk Lirasına döndürdün mü?

Yahu bütçesiz yönetiyorlar ülkeyi.. 2022 yılı dolar kuru 9.29 enflasyon %15 olarak hesaplanmış.. İşte liyakatsizlik içinde yönetilen bir ülkede ancak bu kadar kötü bir öngörü olur..

5.000 kişinin kullandığı Zafer Havalimanı''na da 1 milyon yolcu garantisi veren zihniyet de emin olun aynı ..

İşte bu döviz garantili projelere ödenen devlet garantisi 17.40 dolar üzerinden yapılınca tabii ki 5. ay ek bütçe gelecek.. Yani yeni bütçe ismi servet aktarımı 2...

Bugün Avrupa Merkez Bankası, haftaya FED yapacağı faiz artırımları ile paralarını kontrol altına alıp, enflasyonu yavaşlatmaya çalışacaklar…

Ya biz?

Hiç şüpheniz olmasın, AKP bu defa da Türkiye''nin geleceğini, huzurunu, ekonomisini "pas" geçecek..

Çünkü oldu ya faiz artırdı..

Adama sormazlar mı, 6 aydır bizim 50 milyar dolar paramızı neden yaktın? KKM saçmalığında 200 milyar lira para saçtın..

Türkiye acil erken seçime gitmeli..

Bu zihniyetin bir yıl daha bu milletin başında durması, sadece ekonomik anlamda değil, siyasal söylemlerle de huzursuz etmeye devam edecek..

Her seçim önemlidir, ama bu seçim kalem ile takke arasında geçecek..

Oy''una sahip çık Türkiye''m, oyuna gelme…

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları