Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

AKP nin Sadık Emeklileri..

Ellerin poposunda gezen dayılar var hani 2 üniversite işsiz gençlere ayar veren. Adam çalışırken maaşından artan ile ev almış, emekli ikramiyesi ile bir ev daha almış , düzenli kira ve işyeri geliri var. Dayıcım sen o AKP öncesi Türkiye’nin nimetlerinden faydalanmışsın, sen bu dönemde yaşasan açlıktan ölürdün 2. kiranı veremeden.

Açlık sınırının altında yaşa , kira bile maaşının iki katı olsun , bir sosyallik bir nefes alanın olmasın , temel ihtiyaç maddesini bile alırken defalarca düşün , ama “ biz AKP liyiz “ diyerek geleceğe umutla bak.

Tek kelime ile komiksiniz.

Tabi hepsinden bahsetmiyorum. Bir kısmı. İnsanların verdiği oy kendini bağlar diye bir cümle var , inanmayın.Verilen her bir oyun toplumu ne noktalara taşıdığını hep beraber gördük. Şimdi buradan yola çıkarak geldiğimiz noktadan sanırım memnun olan sayısı çok azdır.

Rahmetli babacım 2000 senesinde emekli olduğunda , 300 lira maaş alıyordu , çeyrek altın o zaman 26 liraydı. Neredeyse 12 tane çeyrek altın geliyordu. Şimdi ise ancak 2 adet. Peki bu ne demektir. Bunun anlamı artık Türk Lirası uluslararası ekonomik satın alma değerleri karşısında değerini hızla kaybetmiştir. Hayatın satın alma ve insanca yaşama olgusundan her zaman biraz daha uzaklaşmadır. Cidden merak ediyorum , arkadaş nasış geçiniyor emekliler , hele bir de evleri yoksa . Suriyelilere verilen haklar , yıllarca bu ülkeye bir çok holdingden daha fazla vergi verem emeklilere verilmiyor . Bazı ilaçları, SGK tarafından karşılanamayabiliyor.

Doların kış başlangıcı itibarı ile yukarı yönlü gideceğini zaten söylemiştik , faizlerin enflasyon altında kalmasından dolayı insanlar parasını faize değil , artık fiziki altın veya dolar yapıp , yastık altına koymayı tercih ediyorlar. Dış ticaret açığı dayanmış 90 milyar dolara , cari açık 60 milyar dolar. Tutturamadıkları bütçe için ise , sürekli mecliste revizyon üzerine revizyon. Arkadaş 1.1 trilyon lira sapmamı olur .. Sapma dediğin % 10 dur. O sapmayı tespit edemeyenlere de bir daha bütçe tespiti emanet edilmez. Neymiş efendim , bu sene deprem olmuş . Arkadaş , geçen sene deprem yoktu sen yine bütçe için meclisteydin. Çünkü vatandaşa ayağını yorganına göre uzat diyenler milletin vergileri ile saltanat yaşamaya devam ediyorlar. Bunu yaparken de hiç yüzleri kızarmıyor. Yanı başımızda savaş iyiden iyiye baş gösterdi kendini . Benim konum değil ama değinmeden geçemeyeceğim , “ kefenimizle yola çıktık , Mehmetçik Gazze’ye “ diyen güruhun tüm ulaşımını sağlayın bakalım gitmeleri için , bir daha konuşuyorlar mı. Yahu arkadaş , ülke ekonomisi her gün biraz daha aşağı inerken , Merkez Bankası kasan eksi 56 milyar dolara cebelleşirken, sen hangi savaşa taraf olacaksın. Kınaman bile hata .

Belli ki kış alın teri ile para kazanan insanlar için çok zor geçecek . Ballı gaymaklı 3 -5 maaşı olanlar ise , zevkten dört köşe olmuş bir şekilde şöminesinde kestanesini yelleyecek. Artık insanların her geçen gün daha da fakirleştiği ortamın çözümü ne diye sorarsanız , AKP nin yaptığı her şeyin tam tersi derim.

Öncelikle kendi ülkemde üreteceğim tüm tarım ürünlerinin ithalatını keser üretime geçerim. Ballı Gaymaklı 3/5 maaş alanların maaşlarını her vatandaş gibi teke düşürürüm. Makam araçlarında tasarrufa gider % 80 ini iade ederim. Teknoloji ağırlıklı bir sanayi modeline ağırlık verir , inşaat sektörüne verdiğim önemi , finansı üretim ve gelişme teknolojisine tahsis ederim.

Tüm bunları yaptığında ülkenin 50 senesini inşa edersin ama dert ülkenin gelecekteki 50 yılının inşası değil , 5 yıl daha koltukta nasıl otururum sevdası olunca , pragmatik değil, palyatif çözümler ile ancak günü kurtarırsın..

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları