Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Ankara küçülmeden Türkiye büyümez

Kıymetli dostlar, yapmış olduğumuz tüm analizlerin bir bir çıktığını görüyorsunuz. Bu felaket tellallığı değil, öngörü, gerçekleri net bir şekilde insanların önüne koymak.

Dış ticaret açığı ve cari açık ile beraber bankaların sendikasyon kredilerinin ödeme zamanları geliyor. Eğer bir veya birkaçı uzatmayıp ödeyeceğiz derse eğer, piyasa daha da dolara sıkışacak.

Normal şartlarda faizler yukarı doğru hareket ettiğinde para, borsadan bankalara doğru kayar. Ama bizde tam tersi, su yukarı doğru akıyor. Sonra Fitch kredi değerleme kuruluşu, kredi notunu negatiften durağana aldı, borsanın yükselmesi lazım, o zaman da düştü. Kardeşim farkında değil misiniz nasıl dolara müdahale ile nefes aldırmıyorlardı. Şimdi de aynısı borsa için geçerli.

Sen kendi parmağını kendi gözüne sokuyorsun.

Ne dedi Cevdet Yılmaz, dolar sene sonu 31 lira en az. Peki, yabancı daha yükseleceğini biliyorsa eğer, ülkeye para getirir mi? Hayır. Bekler iyice tavan yapsın, sonra da Türk Lirası cinsinden yüksek faiz ile getiri sağlasın. Dolar 35/40, faiz minimum %50/60 olmadan siz bu ülkeye yabancı sermaye çekemezsiniz. Gelenler de ancak bir oyunun parçası olarak gelirler. Türkiye’nin dinamik yapısı içinde herkesin bilmesi gereken bir şey var, o da nereden bakarsan bak ciddi bir krizin tam ortasındayız. Yerel seçim sonrası, gerçek ekonomik plan açıklanacak ve herkes verdiği oy ile o zaman yüzleşecek. Firmaların kredileri kontrollü açık ama bireyseller kapalı. Kardeşim bu adam KMH’den al kredi kartına kapat, maaşı al onlara takviye yap uygulamasıyla, kendine AKP’nin başarısız sistemi içinde bir döngü sistemi kurmuşken sen bu sisteme çomak sokup, kendi yapamadığın şeyin, onlar tarafından da yapılmaması adına uğraşıyorsun.

Şimdi Amerika’ya gidildi. Sizce çantada ne ile gelecekler oradan? Ben size söyleyeyim hemen, nasihat… Temenni… İyi dilekler… Karşılıklı müzakere… Farkındasınızdır muhtemelen ama AKP çaldığı her kapıda hayal kırıklığına uğruyor. Ve bu sinirle döndüğü her geziden sonra zamlar pompaya yansıyor.

Bu millet böyle bir sefa sürmedi bu cefayı çekecek. Bu sefayı süren kimse onların önüne konacak bu fatura. Emekliler hâlâ zam bekliyor, vah ki vah. Şimdi emekli zamlarının görüşmesi bitti. Merkez Bankası Başkanı Gaye Hanım enflasyonu 55 olarak güncelledi. Emekliler ne olacak hanımefendi? Sonra geçen hafta Cevdet Yılmaz ve beraberindekiler sene sonu enflasyonunu %65 olarak tekrar güncelledi. Bakın, daha 45 gün önce açıkladıklarına sadık kalamayanlar 3 yıllık plan açıklıyor ve piyasanın bundan olumlu çıkarımlar almasını istiyor.

Ankara, bütçede har vurup harman savurmaya devam edecek, odacı olamayacak bazı adamlar 4-5 yerden maaş almaya devam edecek. Sizler yürürken, sizlerin parası ile 10 araçlık konvoylar yanınızdan geçecek. Ama size şükret diyecekler.

Bu ülkede bir tek şükredilecek şey var o da Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi ebedi bir liderimizin olmasıdır. Eğer Avrupa bizi kıskanıyorsa, sebebi de budur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları