Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Uzun vadeli AKP’den orta vadeli hayal..

Evet kıymetli dostlar, sabahında akşamında yeni planlarla yatıp yeni planlarla uyanıyoruz…

Dağ her zamanki gibi fare doğurdu ve AKP’nin planladığı sadece temennilerde kaldı…

2024’te dolar %50 artacakmış, ama enflasyon %33 olacakmış… Olur, enflasyon TÜİK marifetiyle kağıt üzerinde %33 olur. Ama bu halkın satın alma gücünü artırmayacak. Enflasyonun düşmesi için bir hamle olmayacak. Bazıları diyor ki “bir adımdır.” 21 yıldır Türkiye’nin başında olan bir siyasi partinin adım atması değil koşması gerekir. Nerede toplanan vergiler, nerede deprem paraları, nerede verdiğimiz özel iletişim harçları?

Cebimizden bir lira çıkmadan bunca eser yaptık diye övünüyorsanız, bu milletten toplanan trilyon dolar vergiler nerede? Kimin hangi saltanatına gitti?

Verdiğimiz paranın yerini sormadan, alın terimizden alınan verginin harcandığı yeri sorgulamadan millet değil ancak köle oluruz.

Kardeşim, madem 2024 enflasyonunu %33 görüyorsun, memuru neden %15+10’larla inletiyorsun. Sadist misiniz? Keyif mi veriyor bu halkın bu kadar zorda, darda olması? Artık bıçak kemiği yardı geçti. Bugüne kadar tam 18 tane ekonomik plan açıklayan AKP hükûmetinin hangi planda başarılı olduğunu söyler misiniz… 2023’te 500 milyar dolar ihracat yapılacaktı en basit!!! Ne oldu? Gene fos.

Bundan daha 45 gün önce Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, 2023 enflasyonunu güncelleyip %55 yaptı (memur zamları bittikten sonra).

Hemen 45 gün sonrasında da Cevdet Yılmaz çıktı 2023 enflasyon hedefi %65 dedi… Yok mu arttıran!!! Ya siz bu halkla dalga mı geçiyorsunuz? Siz bu insanları bu kadar mı cahil sanıyorsunuz? Ortalama dolar kuru 23.90’mış. Bak şimdi, dışardan bakıp da detay kaçıran biri dolar kurunun 23.90’a düşeceğini düşünür. Ama Cevdet Bey’in söylediğinin Türkçe meali şudur ki; “dolar sene sonunda minimum 30.50 olacak.”

AKP’nin karnesine bir bakalım.

2002’de enflasyon %30 (99 depremi ve 2001 krizi sonrası.)

2023’te enflasyon %128 (ENAG).

İşsizlik 2002’de %6.8, 2023’te %12.

Millî gelirde 2002’de 61. sıradayken, şimdi 71. sıradayız. Şimdi soruyorum size; bu AKP mi başarılı? Bu AKP mi orta vadeli planı tutturacak. Önce 45 gün önce açıkladığın enflasyonu tuttur derler adama 3 yıllık plan açıklamadan. Yani sözün özü kritik kış ayı başladı motorin ve benzin 40 lirayı devirdi. Sene sonu 50-55 olursa şaşırmayın. Çünkü dünyada düşse de bizim için fark etmiyor, bizim vergimiz çok, bizim baktığımız aileler çok. Aman onların saltanatları bitmesin, gülen yüzleri solmasın diye Türkiye’nin %99’u çalışıp, %1’i mutlu etme derdinde.

Biraz olsun utanma olur. İki seneden beri dolara aslanlar gibi müdahale ediliyor derken, hadi ordan Vandal iktisatçılar diyerek insanların gözünde bizleri itibarsızlaştırmaya çalıştınız. Şimdi Mehmet Şimşek, müdahalenin olduğunu ve bunun yanlış olduğunu söylüyor. Ne oldu bizlere saldıran zihniyet, ne oldu bizi ortalık karıştırmakla suçlayan örümcek beyinler.

Türkiye’nin sorunu finansal değil, yapısaldır.

Siz bu orta vadeli hayalde, bütçe küçülecek, para politikaları düzenlenecek, kamu özel işbirliği projeleri gözden geçirilecek, israf önlenecek diye cümleler duydunuz mu!!!

Duyamazsınız, çünkü amaç sorunu bitirmek değil, milletin yükünün biraz daha arttığını müjdelemek.

Unutmayalım;

ANKARA KÜÇÜLMEDEN, TÜRKİYE BÜYÜYEMEZ.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları