İkinci el araba piyasasını sarsan gelişme! Sektörden el çektiler

İkinci el araba piyasasını sarsan gelişme! Sektörden el çektiler
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel piyasadaki son durumu anlattı.

ÖZLEM BARAN-GÜNBOYU

KREDİ FAİZLERİNİN YÜKSELMESİ SIFIR VE İKİNCİ EL OTOMOBİL PİYASASINI NASIL ETKİLİYOR

Reel kullanıcı açısından otomobil fiyatlarının artması finansmana olan ihtiyacı artırıyor. Kredi konusunda yaşanan güçlükler de bu doğrultuda talebi etkiliyor. Öte yandan yaşanan düşük talep sektörde faaliyet gösteren firmaları da etkiliyor. Önümüzdeki süreçte koşullar oluştuğunda bu konuda rahatlama sağlanacağı kanaatindeyiz.

ŞU AN FİYATLAR NE DURUMDA, PİYASADA DURGUNLUK VAR MI?

6+6 yönetmeliğinin etkisi, sıfır araçta bollaşma ve krediye erişim gibi sebepler dolayısı ile otomobil piyasasında durgunluk söz konusu. Geçmişte pandemi ve sıfır araçta arz sorunlarının yaşandığı koşullarda otomobil, yatırım ve çok karlı ticaret alanı olarak görülüyordu. Bu sebeplerle talep oldukça yükselmiş olsa da bu koşullar altında yükselen talep, piyasa dengelerinin bozulmasına ve fiyatların olağan dışı yükselmesine sebep oldu. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önemler ve sıfır araçta yaşanan bollaşma neticesinde bu sebepler ortadan kaldırıldı. Fiyat artışları durdu, olağan dışı fiyatlamaların önüne geçildi ve piyasa düzenini bozan uygulamalar engellendi.

‘AL-SATÇILAR SEKTÖRDEN EL ÇEKTİ’

Krediye erişimde yaşanan güçlükler ise reel kullanıcıları etkiledi. Şu an için talep düşük olsa da al-şatçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret yapan kişilerin sektörden el çekmesi ve otomobilin yatırım cazibesini yitirmesi açısından bu sürecin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte, şartlar oluştuğunda, krediye erişimin rahatlamasıyla piyasamızın tekrar hareketleneceği ve bugün oluşturulan olumlu koşullar altında seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edeceği kanaatindeyiz.”

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar