Hrant Dink katledilişinin 17. yılında anılıyor: İtiraz ediyoruz, adalet istiyoruz

Hrant Dink katledilişinin 17. yılında anılıyor: İtiraz ediyoruz, adalet istiyoruz
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 17 yıl geçti. Hrant Dink, bugün eski Agos gazetesi binası önünde anılıyor.

İstanbul'un Şişli ilçesinde bulunan Agos Gazetesi'nin önünde 19 Ocak 2007 tarihinde gerçekleşen silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci Hrant Dink ölüm yıldönümünde anılıyor. Hrant Dink'in arkadaşları, cinayetin tetikçisi Ogün Samast'ın 17 yıl önce gerçekleştirdiği saldırının ardından serbestçe dolaştığına dikkat çekerek, adalet talep ettiler.

tetikci-ogun-samast-iki-aydir-serbest-hrant-dink-katledilisinin-17-yilinda-aniliyor-08ow.webp

Çağrı metninde, "Hrant Dink cinayetinin tetikçisi 17 yıl önce Hrant Dink’i vurduğunda 17 yaşındaydı. Bugün serbestçe aramızda dolaşıyor. O gün vur diyenler hâlâ görevlerinin başında. Yargılama adıyla utanç verici bir müsamere sergilendi. Hrant Dink cinayeti bu memleketin tarihinde koca bir leke olarak duruyor. İtiraz ediyoruz, isyan ediyoruz, adalet talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

1705665629233-adasdasdasd.jpg

Dink’i anma kapsamında, Agos gazetesinin eski binasına Hrant Dink'in silüeti ve fidan görüntüleri yansıtıldı. Gazetecinin öldürüldüğü binaya lazer ışıklarıyla "Adalet" yazılırken, Sebat Apartmanı yansıtması Sanatçı Hale Tenger tarafından tasarlandı.

HRANG DİNK CİNAYET SÜRECİ

Hrant Dink'in öldürülmesi öncesinde maruz kaldığı tehditlere ve hedef olmasına dair detaylar da ölüm yıldönümü sebebiyle yeniden gündeme getirildi.

s-8c8b24d263b159651710c74a48aca97b33d9e393.webp

Ermeni meselesini gündeme taşıması sonucu hedef haline gelen Dink'in, cinayetten önceki süreçte defalarca tehdit edildiği ve suç duyurularıyla karşılaştığı öne sürülmüştü. Cinayetin işlenmesinden aylar önce, Emniyet görevlilerinin cinayet planını öğrendiği ancak harekete geçmediği de iddia edilmişti.

54bc9fe3ae7849155c58bb5c.webp

Dink, 19 Ocak 2007’de İstanbul-Şişli’deki gazete binasının önünde 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından üç el ateş edilerek öldürülmüş, yapılan incelemeler sonucu olay yerinde dört boş kovan bulunmuştu. Otopsi raporuna göre kurşunlardan ikisi Dink’in kafasına isabet ettiği tespit edilmişti. Dink’in cansız bedeni, Halasgargazi Caddesi üzerinde bulunan Sebat Apartmanı’nın önünde bekletilmiş, polis binanın çevresinde güvenlik çemberi oluşturmuştu.

s-43b5848889c12abb52dbed1ea46afae30bb6cd01.webp

Olayın görgü tanıkları, saldırganın 18-19 yaşlarında, beyaz bereli ve kot pantolonlu olduğunu söylemişti. Ogün Samast'ın, olaydan tam 36 saat sonra, 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda Trabzon’a gitmek üzereyken jandarmalar tarafından gözaltına alınmıştı. O dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan da, açıklamasında Samast’ın olayda kullanılan silahla birlikte ele geçirildiğini söylemişti.

hrant-dink-olum-yildonumunde-ankarada-gomidas-turkuleriyle-aniliyor.jpg

Samast emniyette verdiği ifadesinde cinayeti tek başına işlediğini itiraf etmişti.Trabzon’da 10 genç ile bir süredir atış talimi yaptıklarını belirten Samast, diğerlerinden daha iyi silah kullandığı ve daha hızlı koştuğu için kendisinin seçildiğini söylemişti.

Samast aynı zamanda, cinayette kullandığı silahı ona Yasin Hayal’in verdiğini de açıklamıştı. Samast’ın ifadelerinden sonra Yasin Hayal de gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti.

1705611475250-hrant-dinkin-katili-ogun-samasta-tahliye-u-9-jq.jpg

OGÜN SAMAST TAHLİYE EDİLDİ

17 yaşında işlediği cinayet sebebiyle cezaevine giren Ogün Samast, inayetten 16 yıl sonra tahliye edildi.

Ogün Samast, cinayeti işlediğinde yaşı 18’den küçük olduğu için “tasarlayarak insan öldürmek” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından toplam 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Samast, infaz yasasına göre cezaevinde 15 yıl iki ay kalacaktı ancak 2020 yılında gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle ek ceza aldı. Samast, 15 Kasım 2023'te tahliye edildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar