Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba Türkiye'de var mı? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba Türkiye'de var mı? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?
ABD'de görülen hıyarcıklı veba salgını insanları endişeye düşürdü. Birçok insan internette hıyarcıklı vebanın belirtilerini ve Türkiye'de görülüp görülmediğini araştırıyor. Peki Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba Türkiye'de var mı? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

Hıyarcıklı veba nedir?

Hıyarcıklı veba, yıllar sonra ABD'nin Oregon eyaletinde yeniden görüldü. Sağlık yetkilileri, bir kişide "hıyarcıklı veba" vakasının doğrulandığını duyurdu. Bu durum, hastalığın tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Peki, Hıyarcıklı veba nedir? Hıyarcıklı veba Türkiye'de var mı? Hıyarcıklı veba belirtileri neler?

HIYARCIKLI VEBA NEDİR?

Oregon eyaleti Deschutes İlçe Sağlık Kurumu tarafından yapılan açıklamada, 7 Şubat'ta bir vatandaşta hıyarcıklı vebanın görüldüğü belirtildi. Sağlık yetkilileri, hastanın sahibi ve evcil hayvanının yakın temas halinde olduğu kişilerle iletişime geçildiğini ve hastalığı önlemek için gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Hıyarcıklı veba, hastalığın en yaygın şekli olarak bilinir. Bu hastalık, veba bakterisine maruz kalan kişilerde genellikle 2-6 gün içinde belirtiler gösterir. Hıyarcıklı veba, lenfatik sistemde enfeksiyona neden olarak lenf düğümlerinin iltihaplanmasına yol açar. Tedavi edilmezse, hastalık kan dolaşımına karışarak septisemik veba veya akciğere yayılarak pnömonik vebaya neden olabilir.

Hıyarcıklı vebanın belirtileri arasında ani başlayan ateş, titreme, halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi durumlar bulunur.

Bu vakalar, sağlık yetkilileri tarafından ciddiye alınmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. Hastalığın yayılmasını önlemek için kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve yetkililerin talimatlarına uyulmalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar