Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fırat Doğu Faraç

Fırat Doğu Faraç

Histeresis etkisi ve yeni keynesyenler

Yeni Keynesyenler Yeni Klasiklerin bazı kavramlarını kullanarak onların tam tersi sonuçlara ulaşır. Enflasyonu hızlandırmayan işsizlik oranı olan, NAIRU kavramı da bunlardan birisidir. Genellikle kısa dönemde sabit kabul edilen bu büyüklük, yapılan çalışmalarda tam tersi sonuçlar verdiği görülür.

Bir diğer ifadeyle, fiili işsizlik haddi doğal işsizlik haddinden yüksekse, takip eden dönemde işsizlik haddi de yükselmektedir.

Yeni Keynesyenler önceki dönem fiili işsizlik haddinin önceki dönem doğal işsizlik haddinden büyük olması durumunda, cari dönemdeki doğal işsizlik haddinin önceki dönem doğal işsizlik haddinden büyük olması durumuna histerisiz etkisi ve ya histerisiz hipotezi olarak adlandırırlar. Bu ifade ile anlatılmak istenen durum cari işsizlik haddinin bir çekim merkezi olarak hareket etmesi ve doğal işsizlik haddini peşi sıra sürüklemesidir.

Sonuçta Yeni Keynesyenler çoğunlukla Yeni Klasik bir dil ve araçlar kullanmanın yanı sıra, onların asla kabul edemeyecekleri diğer hipotezlerle kendi tezlerini açıklamaya denerler. Rasyonel Beklentiler Hipotezi ve NAIRU bu ortak dil ve araçların örneklerinden sayılabilir. Diğer bütün hipotez ve varsayımlar ise tam tersi sonuçlara varılmasına yol açacak niteliktedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları