Hesaplama ekranında düşük maaş gören emekliler dikkat! Gerçek maaşınız daha yüksek olacak

Hesaplama ekranında düşük maaş gören emekliler dikkat! Gerçek maaşınız daha yüksek olacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından EYT başta olmak üzere bütün emeklilerin alacağı maaşı önceden öğrenmesi amacıyla uygulamaya konulan "maaş hesaplama robotu" hakkında gerçek ortaya çıktı. Hesaplama sayfasında düşük maaş gören EYT'lilerin gerçek maaşı farklı olacak.

2 milyon 250 bin vatandaş EYT düzenlemesi ile emekli olmak için gün sayıyor. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş''ın yaptığı açıklamaya göre Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ertelenen EYT düzenlemesi, TBMM Genel Kurulu''na 21 Şubat tarihinde gelecek. 

İlk maaşları 1 Mart''tan itibaren hesaplanacak olan EYT''lilerin, emekli maaşlarını hesaplayabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla SGK tarafından geçtiğimiz günlerde "maaş hesaplama robotu" yürürlüğe konmuştu. Bu uygulama ile SSK, 4a, 4b, 4c, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile emekli olacak vatandaşların alacakları maaşın önceden gösterilmesi hedefleniyordu.  

Özellikle alacakları maaş konusunda soru işaretleri fazla olan EYT''liler, maaş hesaplama robotunu kullandıklarında adeta şok yaşadı. Beklediklerinden çok daha düşük maaş gören EYT''liler duruma sinirlenirken, gerçek ise sonradan ortaya çıktı. 

DÜŞÜK MAAŞ GÖREN EYT''LİLER ÜZÜLMEYİN

Sosyal medyada paylaşılan görsellerde emekli maaşının 4000 lira ve civarında olduğunu gören binlerce EYT''li hükümete isyan etmişti. Ancak EYT''lilerin hesaplamadığı gerçek sonradan ortaya çıktı. Yasal düzenleme gereği 2023 yılından itibaren emeklilere ödenecek taban aylık tutarının 5500 lira olması nedeniyle EYT''liler de maaş hesaplama robotunda ne kadar düşük maaş görürse görsün aylık 5500 lira ödeme alacak. 

Bu yüzden SGK uzmanları, düşük maaş gören EYT''lilere uyarıda bulunarak "maaş hesaplarken ne gözüktüğünün önemi yok, 5500 liradan düşük maaşlar otomatik olarak yükseltilecek" ifadelerini kullandı. 

KİMLER EYT''DEN YARARLANABİLECEK?

İşe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan EYT''liler erkeklerde 20 kadınlarda ise 25 yıl çalışma süresini tamamlamaları halinde emeklilik için hak kazanacak. Her ne kadar EYT tasarısının ilk günlerinde yalnızca 5000 gün prim şartı olacağı açıklanmış olsa da, sonradan getirilen kademeli prim sistemi ile işe başlangıç tarihi 1999 yılına yaklaştıkça sahip olunması gereken prim gün sayısı da yukarı çıktı. Bu nedenle 5000 gün ile emekli olacak bazı EYT''lilerin bir süre beklemesi gerekecek.

Staj ve çıraklık sigortasına ise EYT kapsamı kapanmış durumda. SGK uzmanı Onur Önal, Şubat''ta yapılacak torba yasayı işaret ederek, staj ve çıraklık sigortasının da EYT kapsamına dahil edileceğini söylemiş olsa da, henüz staj ve çıraklık mağdurları için somut bir adım atılmış durumda değil. 

EYT''DE İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

21 Şubat''ta bütün parti gruplarının oy birliği ile Meclis''ten geçerek Resmi Gazete''de yayımlanması beklenen düzenlemede, EYT''lilerin maaşlarının 1 Mart''tan itibaren hesaplanması öngörülüyor. Ancak deprem nedeniyle ertelenen Meclis çalışmaları ve sürecin başvuru ve SGK ayağının henüz başlamaması nedeniyle emeklilerin alacağı ilk aylık tutarının ellerine geçmesi uzun bir süre bulabilir. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar