Boğalar yeni Yusufeli’nde ilk kez arenaya çıktı

Boğalar yeni Yusufeli’nde ilk kez arenaya çıktı
Artvin'in Yusufeli ilçesinde her yıl düzenlenen geleneksel boğa güreşleri, eski mekanın sular altında kalmasıyla bu yıl ilk defa yeni yerleşim yerinde gerçekleşti. Boğalar, meraların sahiplerini belirlemek için arenaya çıkarak çetin bir mücadele sergiledi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Derekapı Boğa Güreşleri, Artvin'in Yusufeli ilçesindeki arena baraj suları altında kalınca, 200 yıllık boğa güreş geleneğini korumak adına Tarım ve Orman Bakanlığı yeni bir arena inşa etti. İlçenin yeni yerleşim yerinde bulunan ve 14,5 hektarlık alana yayılan 'Yusufeli Orman Parkı'nda yer alan boğa güreş meydanı, bu yıl ilk kez hizmete girdi.

Yusufeli Belediyesi ve Yusufeli Boğacılar Derneği tarafından organize edilen ve 3 gün süren boğa güreşlerine Artvin, Rize ve Erzurum illerinden katılan boğalar, farklı kategorilerde rakipleriyle karşılaştı.

200 yıllık geleneği olan bu boğa güreşleri, kentte büyük ilgi gördü. Boğa yetiştiricileri, güreşlere katılan boğaları özenle yetiştirerek, 380 ile 950 kilogram arasında değişen ağırlıklarıyla arenaya hazır hale getirdi. Boğaların aldığı ilginç isimler arasında Kovit, Baron, Kılıç, Kolsuz, Çakır, İso gibi isimler dikkat çekti. Arenada mücadele eden boğalar, üstünlük sağlamak için birbirleriyle kıyasıya mücadele etti.

Festivalin ikinci gününde Deste, Ayak, Küçükorta ve Süperbaş kategorilerinde güreşler gerçekleşti. Yaklaşık 5 bin kişinin izlediği güreşlerde, 25 hakem ve 100 görevli yer aldı. Baş boğa sahibine 100 bin TL para ödülü verilirken, toplamda 650 bin TL para ödülü dağıtıldı.

Yusufeli Kaymakamı Muhammet Ali Yolal, festivale katılarak ilçede festivallerin Sarıgöl'de başladığını ve Eylül ayına kadar devam edeceğini belirtti. Festivallerin, Yusufeli halkı için önemli bir kültürel bağ olduğunu vurgulayan Yolal, alanların güzelleştirilmesi için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Yusufeli Belediye Başkanı Barış Demirci ise festivalin, ilçenin yeni yerleşim yerine taşındıktan sonra düzenlenen ilk etkinlik olduğunu ifade etti. Festivalin, yıllarca devam eden Derekapı güreşlerinin bir devamı olduğunu belirten Demirci, bu tür organizasyonların ilçenin kültürel dokusuna önemli bir katkı sağladığını dile getirdi. Pazar günü ise festival, Baş, Başaltı, Küçük Başaltı, büyük ve orta kategorileriyle sona erecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar