Hamsi ihracatında büyük artış: En çok satın alan ülkeler belli oldu

Hamsi ihracatında büyük artış: En çok satın alan ülkeler belli oldu
Türkiye'nin 2023 yılında yaptığı hamsi ihracatı rakamları açıklandı. Bir önceki yıla göre yüzde 23'lük bir artış yaşandı. En çok hamsi satın alan ülkeler de belli oldu.

Türkiye'nin 2023 hamsi ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 23'lük artışla 13 milyon 745 bin 45 dolara çıktı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, geçen yıl Türkiye, su ürünleri sektöründe adından söz ettirdi ve 26 ülkeye hamsi ihraç etti. 2022'de 11 milyon 137 bin 463 dolar olarak kaydedilen hamsi ihracatı, 2023'te yüzde 23'lük artışla 13 milyon 745 bin 45 dolara ulaştı. Aynı dönemde miktar olarak gerçekleşen ihracat da yüzde 45 artarak 2 bin 102 ton'dan 3 bin 54 tona çıktı.

EN ÇOK HAMSİ SATILAN ÜLKELER BELLİ OLDU

İklim koşullarındaki belirsizliklere rağmen, hamsi ihracatında yaşanan bu artışta Fransa, Belçika ve Almanya'nın talepleri öne çıktı. Türkiye, Fransa'ya 4 milyon 831 bin 138 dolar, Belçika'ya 4 milyon 86 bin 121 dolar ve Almanya'ya 1 milyon 349 bin 308 dolarlık hamsi sattı. 2023'te ise İsveç, Özbekistan, Irak, Moldova, Malezya ve Somali gibi ülkelere de hamsi ihraç edildi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsinin su ürünleri sektöründe önemli bir ihraç ürünü olduğunu belirterek, iklimsel faktörlere rağmen yaşanan artışın sürdürülebilir avlanma uygulamalarıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sektör temsilcilerinin beklentileri arasında, sıkı kontrolle avlanma yasağı getirilerek hamsinin bollaşmasının sağlanması ve ihracatın sürdürülebilirliğinin artırılması bulunuyor. Gürdoğan, ihracatta pazar çeşitliliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar