Halka arz hissesi alanlar dikkat! Uzman isim Hikmet Baydar borsada beklenmedik gelişmeyi açıkladı

Halka arz hissesi alanlar dikkat! Uzman isim Hikmet Baydar borsada beklenmedik gelişmeyi açıkladı
Borsa İstanbul, son dönemde gösterdiği fiyat hareketi ile en gözde yatırım aracı oldu. Halka arz hisselerine olan ilgi devam ederken, yüksek getiri de devam ediyor. Peki borsada yeni tahminler neler? Ekonomist Hikmet Baydar, açıkladı.

BIST 100 endeksi soluksuz yükselişini sürdürürken, yatırımcı sayısı ise her geçen gün artıyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre borsada 15 günde yatırımcı sayısındaki artış 627 bin olurken, bir aylık artış 1 milyon 158 bin seviyesinde gerçekleşti. Toplamda 6 milyon 257 bin kişi borsaya para yatırdı.

Peki borsada yeni tahminler neler, borsada hangi sektörlerde getiri yüksek? Ekonomist Hikmet Baydar borsaya dair öngörülerini Uzmanpara’ya açıklarken, halka arz hisseleri ile ilgili de önemli bir uyarı yaptı.

Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Yükselen faizler her zaman için borsanın aleyhinedir. Yükselen faizlerle birlikte enflasyon zirve yaptıktan sonra düşüşe geçerse bunun için sayın Bakan Mehmet Şimşek, 2024 ortalarını işaret etmişti. O zaman borsada bazı şirketlerin hisselerinde önemli kar realizasyonu gelebilir. Borsa enflasyonu fiyatlamaya devam edeceği için yükseliş trendini mayıs ayına kadar sürdürebilir.

Bu yükseliş furyasında para girişi olduğu sürece halka arz hisselerinde başarılı performans gösterme ihtimali de artıyor. Ancak zirveler denendikten sonra yüksek faizlerle birlikte borsada bir satış dalgası oluşma ihtimali artacağı için halka arzların ondan sonraki seyrine dikkat etmekte fayda var.

BORSADA YENİ HEDEF NE?

Enflasyonda hedefler yukarı görünüyor. Bunun için hedefleri belirlemede dolar bazlı bakacağım. İlk etapta dolar bazında 317 bandının test edilmesi ihtimali çok yüksek, ancak orada güçlü bir direnç var. Borsa orayı kırmayı başarabilir daha sonraki dönemde kademeli olarak 390 dolar seviyelerine kadar yükselebilir. Bunun için yabancı girişinin gelmeye devam etmesi lazım.

HALKA ARZ NEDİR?

Halka arz, bir şirketin hisselerini borsada işlem görmek üzere halka açması yani satışa çıkarması olarak tanımlanabilir. Şirketlerin belirli bir orandaki hisselerini satışa sunduğu bu süreç ile şirketler daha fazla yatırımcıya ulaşabilir, işletme sermayesini artırabilir, tanınırlığını yükseltebilir ve tüm bunlar sayesinde büyüme hedeflerini daha kısa sürede gerçekleştirebilir.

HALKA ARZ NASIL ALINIR?

Halka arz olmak isteyen şirketlerin taşımaları gereken bazı kriterler, yerine getirmeleri gereken bazı şartlar var. Bu şartları sağlayan şirketler, hisselerini borsada satışa sunma imkânına sahip oluyor. Halka arz takvimi dikkatli bir şekilde takip edilerek Borsa İstanbul (BİST) üzerinden halka arz olan şirketlerin hisselerini satın almak mümkün. Borsa hisselerini güvenli bir şekilde bankaların uygulamalarından takip edebilir ve kolayca hisse satın alabilirsiniz.

HALKA ARZ ŞARTLARI NELERDİR?

Halka arz işleminin gerçekleştirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken birtakım şartlar vardır.

1-) Aracı kurumlar ile iletişime geçmek

Halka arz yapma amacı olan şirketlerin öncelikle aracı kurumlar ile iletişime geçerek bir aracılık sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Söz konusu kurum, halka arza yetkili bir aracı kurum olmak zorundadır. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte halka arz işlemi gerçekleştirilmiş olur.

2-) Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile iletişime geçmek

Sermayesini halka açmak isteyen şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu ile sözleşme imzalamak zorundadırlar. Böylece SPK’nın denetimi ve kararlarına tabi olurlar. Şirket, SPK mevzuatına uygun hale getirildikten sonra halka arz edilebilirler. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte; aracı kurum, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Borsa İstanbul’a söz konusu şirketin halka arz işleminin başlatılması için başvuruda bulunur.

3-) Şirket verilerinin Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca incelenmesi

Şirketin merkez binası, genel faaliyetleri, piyasa değeri vb. özellikleri Borsa İstanbul ve SPK yetkilileri tarafından incelenerek bu kurumlara bilgi verilir. Bu verilerin uygunluğu kabul edildikten sonra şirketin halka arz işlemleri fiilen başlamış olur.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar