H5N2 virüsünün salgın tehlikesi var mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı

H5N2 virüsünün salgın tehlikesi var mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), A(H5N2) kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümünü doğruladı. Meksika'dan gelen bu haber, dünya genelinde endişeye yol açtı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, H5N2 virüsüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ceyhan, H5N2 virüsünün insanlarda salgın oluşturma potansiyeline sahip olmadığını belirterek, "Zaten bir salgın tehlikesi oluşturması için insandan insana bulaş özelliği kazanması lazım. Şu anda insanlarda bir salgın oluşturma tehlikesi yok" dedi. Ceyhan, Türkiye'de henüz H5N2 virüsünün hayvanlarda dahi bildirilmediğini vurguladı.

İLK ÖLÜM MEKSİKA'DA

DSÖ, A(H5N2) kuş gribi kaynaklı ilk insan ölümünün Meksika’da yaşandığını duyurdu. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ceyhan, Meksika’da doğrulanan bu vakayla ilgili olarak, H5N2 virüsünün daha önce sadece kuşlarda ve diğer kanatlılarda görüldüğünü, Türkiye’de ise bu virüse dair herhangi bir hayvan vakasının bildirilmediğini ifade etti.

KÜMES HAYVANLARINDAN BULAŞIYOR

Prof. Dr. Ceyhan, H5N2 virüsünün göçmen kuşlar tarafından taşındığını ve genellikle kümes hayvanlarına bulaştığını belirtti. Ceyhan, "Göçmen kuşlar yaz aylarını Sibirya'da, kış aylarını ise Afrika, Orta Doğu ve Asya'da geçiriyor. Türkiye, bu kuşların geçiş güzergahında yer alıyor. Kuşlar, su ihtiyaçlarını gidermek için Türkiye'deki alanlara konuyor ve bu alanlarda kümes hayvanlarıyla temas ederek virüsü bulaştırabiliyorlar" diye konuştu.

SALGIN TEHLİKESİ YOK

Ceyhan, Meksika’da hayatını kaybeden 59 yaşındaki hastanın ciddi sağlık sorunları olduğunu ve virüsün nereden alındığının henüz tespit edilemediğini belirtti. Virüsün insanlarda yayılmadığını ve insandan insana bulaşma göstermediğini vurgulayan Ceyhan, H5N2 virüsünün insanlarda büyük bir salgın oluşturma tehlikesi olmadığını söyledi.

Türkiye’de henüz H5N2 virüsüne dair herhangi bir hayvan vakasının bildirilmediğini belirten Ceyhan, "İnsandan insana bulaşabilen virüsler arasında H3N2 ve H1N1 gibi virüsler bulunuyor. H5N2 ise şu anda sadece hayvanlarda görülüyor ve insanlarda salgın oluşturma riski taşımıyor" dedi. Ceyhan, bu sebeple paniğe gerek olmadığını ifade etti.

İlgili Haberler