Anne babalar dikkat! Çocuklarda salgın vakaları artıyor

Anne babalar dikkat! Çocuklarda salgın vakaları artıyor

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte, çocuklarda görülen salgın hastalıkların artış göstermesi üzerine uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çocuklar arasında Adenovirüs ve Rota Virüs enfeksiyonlarına bağlı ishal vakalarında artış gözleniyor.

Diyarbakır Memorial Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Yetmiş, özellikle kreşlerde salgın vakalarının arttığını ve bu enfeksiyonların şiddetli ishallere yol açtığını belirtiyor. Dr. Yetmiş, "Yaz aylarında sıcaklarla birlikte enfeksiyonların yayılma hızı artmakta ve bu durum, çocuklarda ciddi sıvı kayıplarına neden olabilmektedir," diye ekliyor.

Dr. Yetmiş, ishalin çocuklarda sıklık ve dışkı yumuşaklığının artması olarak tanımlandığını belirterek, virüslerden kaynaklanan bu tip ishaller için spesifik bir tedavinin olmadığını vurguluyor. Ancak, evde destek tedavileri ve probiyotik kullanımının faydalı olduğunu söylüyor. Uzman, ishal sırasında evde uygulanabilecek beslenme düzenlemeleri hakkında da bilgi veriyor:

"Yoğurt, ayran, muz, makarna, pilav ve haşlanmış patates gibi yiyecekler ishali olan çocuklara iyi gelmektedir. Ayrıca, mısır nişastası ve muzu yoğurtla karıştırarak yapılan bir kür de ishal sıklığını azaltabilir."

Dr. Yetmiş, evde yapılan tedaviye rağmen çocuğun durumunda iyileşme görülmemesi veya kusma gibi belirtilerin devam etmesi halinde mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulması gerektiğini belirtiyor. "İshalin nedeni bakteriyel bir enfeksiyon ise antibiyotik tedavisi gerekebilir. Ancak virüs kaynaklı ise, sıvı tedavisi ve bazen hastane yatışı şart olabilir," diyerek önemli bir uyarıda bulunuyor. Dr. Yetmiş, ağır vakalarda yoğun bakım gerekebileceğini ve bu yüzden erken müdahalenin hayati önem taşıdığını ekliyor.