Gece körlüğü riskini ortadan kaldırıyor: Uzmanından A vitamini deposu 10 besin

Gece körlüğü riskini ortadan kaldırıyor: Uzmanından A vitamini deposu 10 besin
Son zamanlarda sık görülmeye başlanan gece körlüğü riskini ortadan kaldıran 10 besin göz sağlığı uzmanı tarafından açıklandı. İşte gece körlüğü riskini azaltan, A vitamini deposu 10 besin...

Yoğun yaşam temposu ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte beslenme ve egzersiz alışkanlıklarında aksamalar yaşanabiliyor. Sağlıklı beslenme, genel sağlık kadar göz sağlığı için de önemli. Op. Dr. Aylin Koç Akbay, gece körlüğü riskini ortadan kaldıracak besinleri açıkladı.

Sadece beden sağlığı için değil, göz sağlığı için de dikkatli beslenmek önemli. Op. Dr. Aylin Koç Akbay, kış mevsiminin bu konuda büyük bir fırsat sunduğunu belirtiyor. Göz sağlığını etkileyen A vitamini kış mevsiminde üretilen meyve ve sebzelerde daha çok bulunuyor.

Op. Dr. Aylin Koç Akbay, göz sağlığınızı koruyacak 10 besini şu şekilde sıralıyor:

pexels-scott-webb-212932-001.jpg

1. Koyu, Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak ve lahana gibi yeşillikler, göz kan damarlarını güçlendirir, C vitamini ile katarakt oluşumunu önler. Ayrıca lutein ve zeaksantin içerir, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu yavaşlatır.

2. Turuncu Meyve ve Sebzeler: Tatlı patates, balkabağı, havuç, turuncu biber ve kayısı gibi besinler beta-karoten açısından zengindir. Gece görüşünü güçlendirir, yaşa bağlı makula dejenerasyonunu yavaşlatır.

3. Balık: Somon, ton balığı ve alabalık gibi balıklar, Omega-3 yağ asitleri içerir. Bu yağlar kuru göz semptomlarını hafifletir, glokoma karşı korur.

fasulye-001.jpg

4. Fasulye ve Baklagiller: Nohut, barbunya, mercimek ve fasulye çinko bakımından zengindir. Çinko, gece körlüğünü azaltır, makula dejenerasyonunu önler.

5. Yumurtalar: Lutein, çinko, zeaksantin, D ve A vitaminleri içeren yumurtalar, gece körlüğüne ve göz kuruluğuna karşı korur.

6. Kabak: Lutein, zeaksantin ve C vitamini içeren kabak, A vitamini ve Omega-3 yağ asitleri içerir. Gece körlüğünü azaltır, makula dejenerasyonunu yavaşlatır.

broccoli-3200719-1280.jpg

7. Turpgiller: Brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası gibi sebzeler, antioksidan bileşikler içerir. Göz hücrelerini korur.

8. Fındıklar ve Tohumlar: Fındık, badem ve chia tohumları, E vitamini içerir. Keten ve chia tohumları, Omega-3, vitamin ve antioksidan sağlar.

9. Yağsız Et: Kümes hayvanları, istiridye ve yengeç gibi yağsız etler çinko açısından zengindir. Çinko, gece körlüğünü azaltır, makula dejenerasyonunu önler.

berries-1546125-1280.jpg

10. Orman Meyveleri: Çilek, kiraz ve yaban mersini gibi meyveler, göz hücrelerini koruyan bioflavonoidler içerir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakta karşı koruma sağlar.

Op. Dr. Aylin Koç Akbay, "Bu besinlerin düzenli tüketimi, genel sağlık ve göz sağlığı açısından tam koruma sağlar." diyerek önerilerini tamamlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar