EYT'liler kıdem tazminatı alabilir mi? EYT'lilerin kıdem tazminatı şartları belli oldu!

EYT'liler kıdem tazminatı alabilir mi? EYT'lilerin kıdem tazminatı şartları belli oldu!
Emeklilik için gün sayan milyonlarca EYT'linin en çok merak ettiği konulardan biri de kıdem tazminatı. Emekliliğe ayrıldığında ne kadar toplu ödeme alacağını merak eden EYT'liler için detaylar haberimizde.

EYT'LİLERİN KIDEM TAZMİNATI ŞARTI BELLİ OLDU! İŞTE OCAK AYINDA ALACAKLARI KIDEM TAZMİNATI!

Yaklaşık 2 milyon kişi EYT ile birlikte emekli olmayı bekliyor. EYT hakkında hazırlanan yasa tasarısında sona gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT tasarısının Aralık ayının sonunda meclise geleceğini açıkladı. EYT''liler tasarının kapsamını ve şartlarını merak ederken en çok sorulan soru ise kıdem tazminatı olacak mı? İşverenler EYT''lilerin yüzde 87''sinin özel sektörde çalıştığını ve bu kadar toplu kıdem tazminatı ödemenin mümkün olmadığını açıklarken devlet tarafından EYT''liler için işverenlere sunulacak kredi destek paketinin de kapsamı belli olmaya başladı. 

KIDEM TAZMİNATI İÇİN DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin duyurduğu haber sonrasında kıdem tazminatı için KGF paketinin ayrıntıları da netleşmeye başladı. Ödemesiz dönem ve yüzde 75 kefalet ile tüm bankaların dahil olacağı iddia edilen kredi destek paketinin işletmelere nefes aldırması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET KIDEM TAZMİNATINI ETKİLEYECEK Mİ?

2023''de asgari ücrete yapılacak zammın, işletmelerin kıdem tazminatı maliyetini yaklaşık olarak yüzde 40-50 arası bir oranda arttırması bekleniyor. Kıdem tazminatında gözden kaçan detayları CNN Türk’e anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya taban ve tavan fiyatlara değinerek, “Kıdemde 2022 yılı 31 Aralık tarihine kadar tavan fiyat 15.071 TL. Maaşınız bunun üstünde bile olsa bu rakamdan kıdem tazminatı alırsınız. Ancak altındaysa son brüt ücretiniz ne ise onun üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin kişi burada 10 yıl çalışmışsa 150 bin TL civarında kıdem tazminatından yararlanabilir. EYT 2023 yılına sarkarsa kıdem tazminatı tavanı değişecektir. Bu rakam muhtemelen 18-19 bin liraya kadar yükselecek” dedi.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

Uzman isim kıdem tazminatından faydalanabilmek için 1 yıl detayına dikkat çekerek, “Kıdem tazminatından hak kazanmak için 1 tam yıl çalışmış olmak gerekiyor. Eğer 2022 yılının 6. ayında işe başladıysa Ocak ayında EYT kapsamında emekli olursa kıdem tazminatından yararlanamaz. Kıdem tazminatında peşin ödeme yasa ile belirtilmiştir. Ancak çalışanla mutabakat sağlanması halinde taksitle de ödenebilir. Kıdem tazminatından yararlanmak içinse kesinlikle istifa kelimesini kullanmamak gerekir” dedi.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK EYT''LİLER İÇİN UYARI

Emekli olmaya hak kazandıktan çalışmaya devam etmek isteyenler kıdem tazminatı almak istiyorsa, istifa dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alacağı ‘emekli olur’ yazısı ile desteklemek zorunda. Eğer istifa dilekçenizi SGK’dan bu yazıyı almadan işverene iletirseniz kıdem tazminatı alamama ihtimali ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yazı kıdem hakkınızın saklı kalmasını sağlayacak. Kıdem tazminatında yüksek ücret alan kişiler için Ocak''tan sonra dilekçe vermek de daha fazla avantaj sağlıyor. Ancak emekli maaşları içinse bu durum tam tersi. 2022 yılında emekli olacaklar 2023’te emekli olacaklara göre maaşlarını yüzde 8 daha fazla alacak.
 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar