EYT'de kimsenin bilmediği detay: Yaş sınıra takılmadan emeklilik şansı!

EYT'de kimsenin bilmediği detay: Yaş sınıra takılmadan emeklilik şansı!
Seçimler öncesinde yasalaşması ve yürürlüğe girmesine kesin gözüyle bakılan EYT'de yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. EYT için pek çok vatandaş 'yaş sınırını' merak ederken, EYT'de yaş sınırını beklemeden 3600 prim günü ile emekli olma fırsatı gündeme geldi.

EYT'DE KİMSENİN BİLMEDİĞİ DETAY: YAŞ SINIRA TAKILMADAN EMEKLİLİK ŞANSI!

Son günlerin en çok konuşulan konularından birisi hiç kuşkusuz ki EYT olurken, yasa hakkında hemen her gün yeni bir iddia gündeme gelmeye devam ediyor.

Milyonlarca EYT mağdurunun internette araştırdığı yaş sınırı hakkında henüz resmi bir açıklama gelmezken, yaş sınırını takılmadan prim sayısı ile emeklilik şansı gündeme bomba gibi düştü.

Posta Gazetesi''nde yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “EYT’de 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. EYT’den kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da istifade edecekler. Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil” demişti. Daha sonra kadınlar için 48, erkekler için 50 yaş sınırı gelebileceği konuşulmaya başlamıştı. Bakan Bilgin, son yaptığı açıklamada bu konuda detay vermemiş ve “En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” demişti.

Bu konuda son kararı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verecek.

PRİM VE YAŞTA ARTIŞ YAŞANMIŞTI

EYT düzenlemesi 5000 gün primi tamamlayanların yanında daha düşük primi olanları da yakından ilgilendiriyor. Belli bir yaşa geldikten sonra iş bulamayan ve sigorta süresini 5000 güne tamamlayamayan yüz binlerce vatandaş bulunuyor. 8 Eylül 1999 yılı öncesinde kısmi emeklilik, halk arasında bilinen adıyla ‘yaştan emeklilik uygulaması’nda sigortalılık süresi ve yaş şartı daha düşüktü. Hatırlayalım… 1999 öncesi sigortalı kadın 50, erkek 55 yaş şartı, 15 yıllık sigortalılık süresi ile 3600 gün primi tamamladıklarında yaş şartıyla emekli oluyordu. Sonraki düzenlemelerle kademe getirildi ve yaş şartları artırıldı. Daha sonra da prim şartı yükseltildi.

ÖNCEDEN 55 YAŞINI DOLDURMAK ŞARTI VARDI

Normalde erkek sigortalılar 15 yıl sigortalılık süresi içinde 3600 gün prim ödemiş olması şartıyla 55 yaşını doldurduğu tarihte yaş haddinden emekli olabiliyordu. Sonraki yasa ile 8 Eylül 1999’dan itibaren sigortalı olan erkek sigortalılar için yaş haddinden emeklilik şartları; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş olarak değiştirildi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların yeni şartlara geçişi de kademeli olarak sağlandı. Yani bu sigortalılar EYT’li oldu.

ÖRNEK

Yasalarla değişen durumu ve EYT yasası sonrası oluşacak fırsatı bir örnekle anlatalım: 1 Mayıs 1965 doğumlu olup Haziran 1983’te sigortalı olan ve 1800 gün prim ödemesi bulunan Ahmet Bey, 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 15 yıl sigortalılık süresi şartını sağlamış olmasına rağmen, 3600 gün prim ve 55 yaş şartını sağlayamadığından yaş haddinden emekli olmak için kademeli geçiş hükümlerine tabi tutuluyor. 55 yaşını 24 Mayıs 2014’ten sonra dolduracağından kademeli geçiş tablosuna göre Ahmet Bey, primini 3600 güne tamamlaması şartıyla 60 yaşını dolduracağı 1 Mayıs 2025’te emekli olabilecek. EYT düzenlemesi 1999 hükümlerini işletirse bu kişi primini 3600’e tamamladığı gün emekli olabilecek.

KADINLAR İÇİN DE FARKLILAŞTI

8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 4447 sayılı yasadan önce, kadın sigortalı 15 yıl sigortalılık süresi içinde 3600 gün prim ödemiş olması şartıyla 50 yaşını doldurduğu tarihte yaş haddinden emekli olabiliyordu. Sonraki yasa ile 8 Eylül 1999’dan itibaren sigortalı olan kadınlar için yaş haddinden emeklilik şartları; 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 58 yaş olarak değiştirildi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların yeni şartlara geçişi de kademeli olarak sağlandı. EYT çıkarsa, kadın sigortalılar da eski hükümlere göre daha kısa sürede emekli olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar