EYT yaş sınırı ne olacak? 3 şart kesinleşti! İşte ayrıntılar...

EYT yaş sınırı ne olacak? 3 şart kesinleşti! İşte ayrıntılar...
Milyonların takip ettiği EYT ile ilgili detaylar netleşmeye başladı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılacak düzenleme ve asgari ücret Türkiye'de bir numaralı maddeleri haline geldi. 3 şart kesinleşti. İşte  bütün ayrıntılar...

EYT YAŞ SINIRI NE OLACAK? 3 ŞART KESİNLEŞTİ

Aralık ayının ilk Kabine Toplantısı bugün gerçekleşiyor. EYT yasası yaklaşık 4 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Aralık ayına girilmesiyle beraber emeklilik bekleyen yaşa yaşa takılanlar için sıcak haber akışı arttı. Son dönemin en merak edilen konusu ''EYT yaş sınırı, şartı ne olacak'' sorusu olurken 2 tarih öne çıktı.

GÖZLER KABİNE TOPLANTISI''NDA

Erdoğan''ın önderliğinde bugün yapılacak Kabine Toplantısı''nın ekonomide ana gündem maddesi EYT yasası ve asgari ücret olacak. Bugün gerçekleşecek kritik toplantının saat 15:30''da başlaması ve Erdoğan''ın akşam saatlerinde alınan kararları duyurması bekleniyor.

PRİM GÜNÜ VE SİGORALILIK SÜRESİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın yürüttüğü EYT çalışması 2022 yılının ikinci yarısında hızlandı. Haziran ayı itibarıyla EYT düzenlemesine tabi olacak 8 Eylül 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamış 1,5 milyon kişinin olduğu ifade edilirken, bu rakamın Ocak 2023''te 1,7-1,8 milyon kişiye yükselmesi bekleniyor.

EYT''DE EN YETKİLİ İSİM BAKAN BİLGİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin öncülüğünde yapılacak EYT''de çözüm rotası çizildi. EYT düzenlemesi için artık son viraja girilirken, yasanın burada işçi-işveren ve devleti direkt ilgilendirmesinden dolayı Bakanlık ince eleyip sık dokuyor.

4 ÖNEMLİ DETAY

Sabah''ta yer alan habere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM''de Bakanlığın bütçe görüşmeleri için konuşma yaparken milyonların merakla beklediği açıklamayı yaptı. Bakan Bilgin''in açıklamalarından öne çıkanlar madde madde şöyle:

EYT yasa tasarısını Ocak ayı gelmeden Meclis''e getirmeyi planlıyoruz
EYT düzenlemesi en kapsamlı şekilde olacak
İşçi-işveren herkes dinlenecek
Yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi var

EYT YASASI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlık, yaş şartı olmadan aylar süren EYT çalışmasını tamamladı. Çalışmanın bu teknik boyutunun tamamlanması nedeniyle artık ince ayarlar kaldı. Yaş sınırı burada en çok merak edilen kısım oldu. Yaş şartının tamamen kalktığı durum özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilmesi sonrası taslaklar masaya yatırılacak. EYT yasası, asgari ücret 2023 ile beraber Kabine Toplantısı''nın ana gündem maddesi olacak. Bu iki maddenin gündeme gelmesi bekleniyor.

EYT''DE YAŞ ŞARTI, SINIRI OLACAK MI?

Bakan Bilgin''in teknik konularda, Bakan Nebati''nin ise bütçe konusunda verilerini paylaştığı toplantı da emeklilikte yaşa takılanlar için geniş kapsamlı değerlendirmeler yapıldı.

YAŞ ŞARTI İÇİN KESİNLEŞEN BİRŞEY YOK

Bakan Bilgin yaş şartı olmadığı takdirde emeklilik koşullarını açıklarken, EYT yasası için yapılan bu toplantıda yeniden yaş şartı gündeme geldi. Kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşulan yaş aralıkları oldu.

EYT İÇİN 2. ÖNEMLİ TARİH 26 ARALIK

Yılın son Kabine Toplantısı 26 Aralık 2022 tarihinde yapılacak. Eğer Aralık ayının ilk Kabine Toplantısı''nda sonuç çıkmazsa bu tarihte hem asgari ücret hem de EYT şartları için açıklamanın gelmesi bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar