Emekliler dikkat! Zam oranları değişti

Emekliler dikkat! Zam oranları değişti
Yeni yılın yaklaşması ve asgari ücret zammının gündemde olmasıyla, merak edilen ve gündeme gelen konulardan bir diğeri de memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamındı. Kasım ayı itibariyle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine %14 zam oranı kesinleşti. Memur emeklileri için ise oran toplu sözleşme zammıyla birlikte %15 i geçiyor. İşte tüm detaylar...

SSK, BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN MAAŞ ZAM ORANLARI DEĞİŞTİ!

Ocak 2023 itibariyle açıklanması beklenen enflasyon verileri, memur ve emekli maaşları için oldukça kritik bir konumda. Emekliler için, yılbaşında açıklanacak enflasyon oranına göre belirlenecek 6 aylık enflasyon farkı tespiti yapılacak. Böylelikle emekliler maaşlarına ek olarak enflasyon farkı kadar ek zam alacak.

Temmuz 2022 itibariyle 5 aylık enflasyon ortalam %14.4 olduğu için, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için %14,4 oranındaki zamın yolu açılmış oldu. Haricinde ise Temmuz ayında emekli maaşlarına yapılan %7 lik zam üzerine en az bir %7 kadar daha zam da ek olarak uygulanacak.
Toplu sözleşme zammı ile birlikte ise emekli maaşlarındaki zam oranı %15 i geçmiş olacak. 

Aralık 2022 itibariyle enflasyondaki %5 lik artışı da bu hesaba dahil ettiğimizde, emekli maaşlarında beklenilen zam oranını %19 a doğru yükselmiş olacak. Ancak Aralık 2022 ile birlikte yıllık enflasyonun %73 ü göstermesi ise emekli maaşlarında ortalama %23 lük zam oranını gündeme taşıyabilir.

Refah payı beklentisi ile yeni yılda, en düşük 3.500 TL olarak belirlenen emekli maaşı üzerine; %20 olarak açıklanması beklenen 6 aylık enflasyon da eklendiğinde emekli maaşı 4.200 TL olarak güncellenecek.

Kamuoyunda aynı zamanda emeklilere ek zam beklentisi olduğunu da unutmayalım. Çünkü, 2022 yılının başında memur maaşlarına %2,5 luk bir ek zam yapılmıştı. Aynı zam tekrardan uygulamaya alınırsa 4.200 TL nin üzerine çıkılması da mümkün.

Memurların ek göstergelerine ilişkin yasal düzenlemem ise 15 Ocak 2023 itibariyle emekli maaşlarına yansıyarak, ikramiye maaşlarında da artışa yol açacak.

Ek gösterge düzenlemeleri ile birlikte hemşire ve din görevlileri için asgari emekli aylığının 10.000 TL, polis memurlarında ise 11.000 TL bandına çekilmesi öngörülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar