EYT'de her şey sil baştan: Yaş, yıl ve kapsam büyüyor... Staj mağdurları ve 2000 sonrası

EYT'de her şey sil baştan: Yaş, yıl ve kapsam büyüyor... Staj mağdurları ve 2000 sonrası
Seçimler yaklaştıkça kesenin ağzını açan AKP hükümetinin, bu kez de örgütlenmeye başlayan staj mağdurları ve 2000 sonrası için bir çalışma hazırlığında olduğu iddia edildi. İşte milyonları kapsayacak yeni düzenlemeye ilişkin detaylar...

Gerek muhalefetin baskıları ve gerekse de yıllardır EYT''lilerin verdiği mücadelenin önünde duramayan AKP hükümeti, yaklaşan seçimler öncesinde Emeklilikte Yaşa Takılanlar''a ilişkin yasal düzenlemeyi Meclis''e taşıdı.

Yasa kapsamında 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişliler yaşa bakılmaksızın primleri yeterli ise emekli edilirken, söz konusu yasa sonrası gerek staj ve çıraklık mağdurları olmak üzere sayıları milyonları aşan vatandaş ise görmezden gelindi.

Durum böyleyken yeni bir yazı kaleme alan Habertürk yazarı Bülent Aydemir''den büyük bir iddia gündeme geldi. Aydemir, hükümetin 2000-2008 arası kadrosu yapılanlarla ilgili bir düzenleme düşündüğünü yazdı.

İşte Bülent Aydemir''in iddiası:

"EYT düzenlemesinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. SGK üzerinde büyük yük oluşturacak bu düzenlemeyle birlikte hayal kırıklığı yaşayan vatandaşlarımız da oldu. Bir gün ile EYT’yi kaçıran ya da ilk işe giriş tarihi 2000 sonrası olan vatandaşlar da kendileriyle ilgili düzenleme yapılmasını talep ediyor. Onların beklentisi EYT’liler gibi yaş şartı olmadan prim ve hizmet yılı şartını doldurmak koşulu ile emekli olmak değil. Kademeli emeklilik istiyorlar.

Bu konuyu araştırdım; yetkililere ve ilgililere sordum. Bu durumdaki vatandaşların haklı olduklarını ve bu konuda da bir ön çalışma başlattıklarını belirtiyorlar. EYT kapsamında olur mu ya da seçim öncesine yetişir mi bilemiyorum ama 2000 sonrası mağdurlarla ilgili bir kademeli emeklilik çalışması da başlatılmış. Özü itibarıyla 2000-2008 arasında sigortalı olarak ilk kez işe girenlere kademeli emeklilik, daha açık ifadeyle emeklilik yaşını bir iki yıl geri getirecek bir çalışma bu... Buradan duyurmuş olayım… Daha EYT hayata geçmeden, bu da nereden çıktı? diyebilirsiniz. Bugün olmasa bile seçim sonrası kaçınılmaz şekilde gündeme geleceğini düşünüyorum. Çünkü genel seçimden 10 ay sonra bu kez belediye seçimleri var..."

Aydemir "2000 sonrası SGK mağdurları" diye bir grubun örgütlenmeye başladığını da yazdı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar