İktidar'dan yeni seçim hamlesi! EYT'de staj ve çırak mağdurlarını sevindirecek gelişme

İktidar'dan yeni seçim hamlesi! EYT'de staj ve çırak mağdurlarını sevindirecek gelişme
EYT düzenlemesinin açıklanmasıyla beraber 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı kazanırken, staj ve çıraklık mağdurları da seslerini duyurmaya çalışıyor. Söz konusu mağduriyetle ilgili dikkat çeken bir kulis bilgisi ortaya atıldı. İşte bütün ayrıntılar...

Küçük yaşlarda iş hayatına katılan staj ve çıraklık mağdurları sorunlarının çözümü için; Aday çırak, çırak, mesleki eğitim ve staj dönemlerinde kısa vadeli sigorta kolları kapsamında primleri ödenen ve fiilen çalıştıkları kayıt altına alınan kişilere borçlanma hakkı tanınmalı, uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigorta başlangıç sürelerinin hesaplanmasında bu süreler esas alınmalıdır. Ancak konu üzerinden ne muhalefet ne de iktidar yeteri kadar durdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT''de yaş sınırının kaldırıldığını tüm kamuoyuyla paylaştı. Ancak bir mağduriyeti giderirken diğer mağduriyetleri görmezden gelindi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Stajyer ve çıraklıklar işe başladıkları zaman kendilerine bir sigorta kartı verildi. “nereden biliyorum ben bunu?” çünkü ben üniversiteden önce ticaret meslek lisesinde okudum. Bizim öğretmenlerimiz geldiler bize sigorta kartı verdiler, biz gidip çalışırdık işletmelerde muhasebe, departmanlarında. Öğretmenlerimiz bize kart verdiklerinde dediler ki; "çocuklar siz sigortalı olduğunuz,  Bu kartı iyi saklayın emeklilikte çok yararlı olacak". Avantajlı emekli olacaksınız. Biz de çok fazla mutlu olduk ve o kartı hala saklıyorum. Sonra öğrendim ki o kart bir işe yaramıyormuş. Çünkü tüm kollara tabi sigorta primleri yatırılmamış yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı pirimi yatırılmış. Şu anda sokağa çıkalım insanlara soralım sigortalı mısınız? Evet. Tüm kollara tabi primleriniz mi yatıyor yoksa %1 iş kazası meslek hastalığı primi mi? Stajyer ve çıraklıklar sigortalı işe başlamış, sigorta kartı sigorta sicil numarası var ama emeklilikte hiçbir işe yaramıyor" diyerek tepki gösterdi.

YAKIN BİR ZAMANDA AÇIKLANACAK!

Öte yandan seçime geri sayım başlarken, Ankara kulislerine bomba gibi düşen bir iddia ortaya atıldı. Söz konusu iddia da iktidarın seçim çalışması kapsamında staj ve çıraklık mağdurları için özel bir çalışma başlattığı ve yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşılacağı aktarıldı. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar