Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira uyarlama davası dönemi başladı

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira uyarlama davası dönemi başladı
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira artışlarına ilişkin anlaşmazlıklar, kira uyarlama davalarını yaygınlaştırdı. Ev sahipleri, evlerinin rayiç bedelinin belirlenmesi talebiyle mahkemeye başvuruyor.

KİRA UYARLAMA DAVALARINDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Konut kiralarında yüzde 25 artışı yeterli bulmayan pek çok ev sahibi, çözümü bedelin yeniden belirlenmesi için açılan 'kira tespit' davasında arıyor. Tespit davaları beş yılı dolduran kiracılara açılabiliyor ve mahkeme süreci de oldukça uzun sürüyor. Bu durum, ev sahiplerini kiranın güncel piyasa fiyatlarına göre ayarlanması için 'kira uyarlama' davalarına yönlendirdi. Son zamanlarda mahkemelerde kira tespitten çok kira uyarlama davalarında artış olduğu görülüyor.

BEŞ YILLIK KİRACI OLMA ŞARTI

Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa'ya göre, yasal artış oranının uygulanmasının ardından kira bedelinin rayiç bedelden daha düşük kalması, bazı ev sahiplerini yeni çözüm arayışına itiyor. Kısa, "Kira tespit davalarındaki beş yıl şartını aşmanın yolunu arayanlar, beş yıllık kiracı olma şartı bulunmayan uyarlama davalarına yöneldi. Bu konuda ciddi bir talep bulunuyor. Örneğin, ev sahibi bir-iki yıllık kiracısı için rakamın yeniden belirlenmesini istiyor" diyor.

65cb59809f57442c2f39bfc7.webp

Uyarlama davasının Türk Borçlar Kanunu'nun 138'inci maddesinde 'aşırı ifa güçlüğü' başlığıyla tanımlandığını ve şartlarının belirlendiğini belirten Kısa'ya göre, sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum, borçludan kaynaklanmayan bir sebep, sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut olgular değerlendirilir.

Kısa'ya göre, Yargıtay'ın görüşüne göre, salt kira bedelinin düşük kalmış olması aşırı ifa güçlüğü nedeniyle uyarlama davası açmak için hak vermiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar