AKP'nin erken seçim planı deşifre oluyor: Kuru 18 liradan döndürerek, maaşlara yüklü zam yapacaklar

AKP'nin erken seçim planı deşifre oluyor: Kuru 18 liradan döndürerek, maaşlara yüklü zam yapacaklar
Yükselen döviz kurları ve ekonomide alınan radikal kararlar sonrasında erken seçim tartışmaları yeniden gündeme geldi. Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, AKP'nin aklındaki erken seçim planını ortaya koydu. Sağlam, Merkez Bankası'nın TL'nin değer kaybettiği haftada dolar rezervlerini arttırdığına dikkat çekerek, Kasım ayında yapılması muhtemel erken seçim olasılığını dile getirdi.

AKP'NİN ERKEN SEÇİM PLANI DEŞİFRE OLDU! KURA MÜDAHALE VE ZAM GELİYOR

Türkiye, 2023 yılında yapılacak seçimler için gün sayarken siyaset kulislerinde ise kasım ayında yapılacak erken seçim söylentileri artarak devam ediyor. Ekonomide yaşanan kötü gidişat nedeniyle seçimlerin zamanında yapılacağını iddia edenlerin aksine Mesele Ekonomi kalanında açıklamalarda bulunan ekonomi yazarı Erdal Sağlam, AKP''nin aklında çeşitli jokerler olduğu savunuyor. Sağlam, ''''Kura haziran ya da temmuza doğru müdahale, buna bağlı olarak kurlarda yaşanacak yumuşama ile birlikte ekim-kasımda bir seçime gidebileceği ihtimali dile getiriliyor'''' dedi.

DOLAR KURU VE TCMB REZERVLERİ AYNI ANDA ARTTI

Dolar kurunun 16.50 liraları test ettiği haftada Merkez Bankası rezervlerinde de pozitif bir değişme olduğunu belirten Sağlam, bu durumun akıllara bazı soru işaretleri getirdiğini söyledi. ''''Merkez Bankası acaba faiz mi artıracak derken bir karar çıkmadı ve çalkantılar bir türlü dinmedi. Geçen haftanın ayrışan yönü ise şu: hem kurlarda yükseliş oldu hem de döviz rezervlerinde 2.5 - 3 milyar dolar bir artışın olduğunu tahmin ediyoruz'''' dedi.

ÜÇ İHTİMALDEN SÖZ ETTİ

Merkez''in bu kararını yorumlayan Sağlam, üç ihtimali ise şöyle açıkladı:

1- Merkez Bankası''nın rezervleri artmış olabilir ancak bu kura müdahale için yetersiz kalmıştır

2- İhracatı artırmak için kurun yükselmesine izin veriliyor olabilirler

3- Dolara bilerek müdahale etmiyor ve açıklanacak süper bonoyu bekliyorlar

ERKEN SEÇİM İDDİASI

Siyaset kulislerinde dolaşan erken seçim iddialarını masaya yatırarak, AKP''nin seçim öncesinde atacağı adımları tahmin eden Sağlam, ''''Hükümetin kurlardaki artışa bilerek izin verdiği, önümüzdeki dönemde 18 liraya çıkana kadar müdahale etmeyeceği ve daha sonra KKM gibi süper bono veya enflasyona endeksli tahvil ile ''biz kuru düşürüyoruz'' havası yaratıp erken seçime gideceği düşünülüyor'''' dedi

Kurun böylesi bir müdahale ile sınırlı bir geri çekilme yaşayacağını söyleyen Erdal Sağlam, ''''Kuru kaça kadar indirir derseniz 15 liranın altına inmesi uzmanların da söylediğine göre pek olası görünmüyor'''' dedi.

TEMMUZ ZAMLARI

Erken seçim ihtimali için maaşlarda bir zamma da gidileceğini dile getiren Erdal Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:

Temmuz ayında maaşlara da çok yüksek oranda bir zam gerekecek. Bu zamlar yüklü miktarda olursa bir seçimden bahsedilebilir. Asgari ücrete ve emekliye gelecek zam sonrasında devreye alınan bir süper bono ise seçim ihtimallerinin kuvvetlenmesi neden olur. Hatta 6 Kasım''ın da bunun için iyi bir tarih olacağı gündemde. Verilere göre ekim sonunda enflasyonun yüzde 85''in üzerine çıkması kesin. Bu da kurlarda ayda yüzde 1.5 artış ile mümkün. Kurlarda mayısta gördüğümüz gibi yüzde 10''luk artışlar sürerse enflasyonda 3 haneli sayılardan bahsetmek oldukça mümkün.

SEÇİM ÖNCESİ OPERASYON

Farklı ekonomist ve politikacıların görüşlerine de baktığını söyleyen Erdal Sağlam, bu yılın bir seçim olmadan tamamlanmasının çok zor olacağını dile getirdi. Sağlam, ''''Maaş zamlarından sonra Suriye''ye yapılacak askeri harekat, kutuplaşma ve hamaseti artırma türü atraksiyonların da devreye sokulacağı tahmin ediliyor'''' ifadelerini kullandı.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar