Erdoğan, ‘Katil Sisi’den ‘Değerli kardeşim Sisi’ye neden döndü? Kılıçdaroğlu haklı mıydı?

Erdoğan, ‘Katil Sisi’den ‘Değerli kardeşim Sisi’ye neden döndü? Kılıçdaroğlu haklı mıydı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde 12 yıldan sonra Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirerek, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmeler yapmıştı. Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk, Erdoğan'ın 12 yıl sonraki Mısır ziyaretini yorumladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Mısır'a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 12 yıl sonra gerçekleştirdiği ziyarette, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Sisi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki lider basın toplantısı düzenledi.

Dış haberler uzmanı Ardan Zentürk, Youtube üzerinden yayınladığı bir analiz videosunda, Erdoğan'ın 12 yıl sonra gerçekleştirdiği Mısır ziyaretini yorumladı.

"KATİL SİSİ TANIMLAMASI DOĞRUYDU"

Erdoğan'ın yıllardır ifade ettiği "Katil Sisi" tanımlamasının doğru olduğunu ifade eden Zentürk, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi olarak nitelenen Kahire ziyareti gerçekleşti. Önemli görüşmeler yapıldı... Türkiye ile Mısır 2013 yılında temmuz ayında aralarında patlak vermiş olan krizi aşamalı bir şekilde 2024 yılında sonlandırdı... 2013'ten bugüne kadar izlenen rota "Katil Sisi" iken "Değerli kardeşim Sisi"ye nasıl dönüştü? Neden dönüştü? Bu politika doğruysa, 11 yıllık politika neden yanlıştı? 11 yıllık politika doğru ise bu politika niye kabul edildi? Burada biri, normal demokrasilerde medyanın önüne geçer ve sorulan soruları normal şekliyle cevaplayarak bir tür öz eleştiri yapar. Çünkü "Katil Sisi" tanımlaması doğruydu. Ben Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılı itibariyle başlamış olan Mısır politikasının önde gelen destekçilerinden biriyim... Ben Erdoğan'ı 2013'ten 2023'e kadar süren 10 yıllık politikasını medyada açıkça destekleyen bir adamım. "Katil Sisi", "Rabia" manşetlerini atmış olan gazeteci kadroları bugün de bu ziyaretin ne kadar anlamlı ve güzel olduğunu anlatıyor. Ben yapamıyorum... Daha düne kadar desteklediğim bir politikanın bir gecede bu şekle gelmesi "Katil"den "Değerli kardeşime" dönüşmesini kolay hazmedemiyorum." sözlerini kullandı.

aw141888-01.jpg

ERDOĞAN'IN ZİYARETİNİN SEBEBİ NE?

Erdoğan'ın bu ani politika değişikliğinin araştırılması gerektiğini söyleyen Zentürk, "Gerçekten bu meselenin enine boyuna konuşulması gerektiğine de inanıyorum. Eğer ABD ile Körfez'deki iki zengin ülke Suudi Arabistan ve BAE'den seçim öncesi sağlanmış olan maddi desteklerin bir tür diyeti ise bunun konuşulması gerekiyor. Büyük bir olasılıkla Türkiye'nin yaşamakta olduğu ekonomik kriz sürecinde ilişkileri yeniden değerlendirme ve bu çerçevede de Katar'ı bir yerde tutarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın varlıklarına yüklenme politikası otomatik olarak Mısır lideri, diktatör, Muhammed Mursi'nin ve binlerce insanın katili bir diktatöre elimizi uzatmamızı getirdi." dedi.

aw141888-02.jpg

KILIÇDAROĞLU HAKLI MIYDI?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun başında beri doğru söylediğini söyleyen Zentürk, "Peki o zaman Kemal Kılıçdaroğlu'nun ne suçu vardı? Bakın 26 Ocak 2020'de bir toplantıda konuşuyor. Kemal Kılıçdaroğlu diyor ki "Türkiye mutlaka Mısır'la barışmalıdır. Mısır'da darbe yapıldığında buna karşı çıktık ama siyasi idamları önlemek için Kahire'ye aracı heyet gönderdim. Emekli büyükelçiler Mısır'a gitti. Siyasi idamları engellemeye çalıştı. Mısırlı yetkililer siyasi idam yapmayın. Bize bakın. Tarihimizde siyasi idamlar oldu. Şimdi o bakanların, başbakanların adına sürekli havaalanı yapıyoruz dedik." diyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamalarını hükümete yakın en güçlü gazete olan Sabah gazetesi "Skandal sözler" diye değerlendirmiş. Sabah gazetesi Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Mısır'la masaya oturmalıyız" cümlesini skandal söz olarak değerlendirmiş. Böyle bir atmosfer doğmuş. Kılıçdaroğlu, son tahlilde 2020 yılında sayın Erdoğan'ın izlemekte olduğu politikaya karşı çıkarken bugünün penceresinden bakarsak doğru söylüyormuş. Bu kadar lafın sonrasında, Türkiye nasıl bir sorun yaşıyor ki dünkü ziyaret gerçekleşti. Yani Türkiye öyle bir sorun yaşıyor olması lazım ki, öyle bir yere sıkışmış olması lazım ki, bu kadar laftan sonra ve bu kadar yıldan sonra o ziyaretin Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu siyasetinin yanına yerleştiği bir durumun ortaya çıkması lazım. Ben bunu merak ediyorum? Yani ne yaşıyoruz? Ne var şu anda bilmediğimiz? Nasıl bir sorun yaşıyoruz ki bu oluyor?" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar