EPGİS'ten çağrı: Akaryakıt zamlarından biz de mağduruz

EPGİS'ten çağrı: Akaryakıt zamlarından biz de mağduruz
EPGİS, akaryakıt zamları nedeniyle kendilerinin de mağdur olduğunu belirterek, “Sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadı. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz. Bu zor günleri beraberce atlatabilmek için EPDK’dan, yaşayacağımız kadar oranda, yani en azından asgari ücretin artırıldığı oranda kâr marjımızın yükseltilmesini talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası tarafından, “Oluşan Akaryakıt Zamlarından Biz De Mağduruz” başlığıyla yapılan açıklamada, yapılan akaryakıt zamları nedeniyle kâr marjlarının düştüğü belirtildi. EPGİS’in açıklaması şöyle:

“Yapılan her zam, bize yeni sermaye ihtiyacı demek. Yapılan her zam, maktu olan kâr marjımızı yüzdesel olarak daha da aşağı düşürüyor. Satılan her bir litredeki dağıtıcı ve bayi kârı toplamı yüzde 9 ve bu da 1 liraya denk gelmektedir. 1 liranın 55 kuruşu bayiye kalmaktadır. Bu 55 kuruşun 25 kuruşu nakliyeye, 18 kuruşu banka ve kredi kartı komisyonuna gitmektedir. Bayinin satışlarının ortalama yüzde 85’inde kredi kartı kullanmaktadır. Bunun getirdiği parasal, yük hiç de küçümsenmeyecek boyuttadır. Evet, söz konusu nakliye bedeli, bayi kâr payının yarısını ortadan kaldırmaktadır.

Ne yazık ki dolum yerlerine uzak olan bölgelerde bayilerin ödediği nakliye bedeli, 55 kuruş olan bayi marjını sıfır noktasına bile getirebilmektedir. Yıllarca bayilere ayrıca ödenen nakliye bedelin bugün toplam dağıtım kâr marjının içine konulması kabul edilemez. Bize kalan 12 kuruşla istasyonumuzdaki çalışanlarımızın maaşlarını, SGK, yemek, yol bedellerini, elektrik, su ve diğer işletme giderlerini karşılamamız beklenmektedir. Sermayemiz eridi, dayanacak gücümüz kalmadı. İşletmelerimizi kapatmak istemiyoruz.

Bizler, devletimize bağlı dürüst esnaflarız. Bu zor günleri beraberce atlatabilmek için EPDK’dan, yaşayacağımız kadar oranda, yani en azından asgari ücretin artırıldığı oranda kâr marjımızın yükseltilmesini talep ediyoruz.” (ANKA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar