Bu hafta altın kazandırdı

Bu hafta altın kazandırdı
Bu hafta altın fiyatlarında oldukça hareketli bir seyir izlendi. Çarşamba günü 1753 dolar ile iki ayın en düşük seviyesine inen ons altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı sonrası yükselişe geçti. 1800 dolar pivot seviyeyi aşan ons altın, bu hafta yatırımcısına kazandırdı. Peki yurt içinde gram altında son durum ne? İşte detaylar…

Koronavirüsün açtığı olumsuz koşullar küresel çapta ekonomik faaliyeti baltalamaya devam ediyor. Özellikle tedarik zincirindeki sıkıntılar ve arz kısıntıları dünya ticaretini sekteye uğratırken bu durum enflasyonun tırmanışa geçmesine neden oluyor.

Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte küresel çapta gıda ve enerji fiyatlarında görülen artışlar enflasyonu körüklüyor.

Almanya’da enflasyon 29 yılın en yüksek seviyesinde seyrederken, ABD’de ise 39 yılın zirvesine çıktı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinin tamamı enflasyonla mücadele ederken, yatırımcılar da genel fiyat seviyesinde görülen artıştan korunmak için güvenli liman altına yöneliyor.

ONS ALTIN İKİ AYIN DİBİNDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Çarşamba günü ise para ve emtia piyasaları tarafından önemle takip edilen Fed’in faiz kararı açıklandı. Fed politika faizini piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde 0-0.25 aralığında sabit tuttu.

Fed ocak ayında varlık alımlarının aylık 30 milyar dolar azaltılacağını açıkladı. Ayrıca enflasyonun geçici olduğu vurgusu Fed’in karar metninden çıkarıldı.
Fed’in para politikasına dair belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte ons altın çarşamba günü yükselişe geçti. Gün içerisinde 1753 dolara kadar geri çekilen ons altın 2 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra Fed kararı sonrası 1780 doların üzerine çıktı.

Perşembe günü 1800 dolar pivot seviyeyi aşan ons altın, cuma günü 1815 dolara kadar yükseldi ve haftayı 1798 dolar seviyesinden tamamladı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise ons altın yatırımcısına yüzde 0.7 oranında kazandırdı.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki yükseliş ve ons altında görülen primli seyirden destek buldu.

Haftanın ilk işlem gününe 794 liradan başlayan gram altın, cuma günü 998 lirayı aşarak rekor kırdı ve 953 liradan kapandı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yatırımcısına yüzde 20 oranında kazandırdı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar