Emeklilik için gün bekleyenler dikkat! SGK Uzmanı tek tek açıkladı: 3 yıl erken emekli olabilirsiniz!

Emeklilik için gün bekleyenler dikkat! SGK Uzmanı tek tek açıkladı: 3 yıl erken emekli olabilirsiniz!
Emekli olamayanlar için sağlanan borçlanma hakkı çok önemli avantajlar sağlıyor. Öyle ki bazı durumlarda askerlik veya doğum borçlanması ilk işe giriş tarihi değiştireceğinden 3 yıla kadar uzanan erken emeklilik avantajı sunuyor. SGK Uzmanı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanmasını bir soru ile ele aldı.

Milyonlarca emekli adayı emeklilik hakkı için yaş şartını bekliyor. Ancak vatandaşların bazen gözden kaçırabildikleri hakları olabiliyor. Özellikle işe girmeden önce askere giden yada doğum yapan çalışanlar gibi. Sosyal Güvenlik Uzmanı emeklilikte askerlik borçlanmasını ele aldı. 

11 AYLIK ASKERİK BORÇLANMASI 3 YIL ERKEN EMEKLİLİK SAĞLIYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, askerlik borçlanmasının sağladığı avantajı bir çalışanın sorusu üzerinden aktardı. Kendisine sorulan soruya yanıt veren Sarısu askerlik borçlanmasının sunduğu avantajları şöyle açıkladı. 

Çalışma hayatında yer alan bir erkek vatandaş emeklilik bilgileri kapsamında "25 Aralık 1968 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 15 Nisan 2000. Toplam 6429 gün primim var. Şu an sigortalı olarak çalışmaktayım." bilgilerini verdi. Çalışan sosyal güvenlik uzmanına ise ne zaman emekli olacağını ve askerlik borçlanması yapması durumunda emekliliği için faydası olup olmayacağını sordu. 

SGK uzmanı bu soruya ilk olarak çalışanın tabi olduğu emeklilik şartlarını açıklayarak yanıt verdi. SGK Uzmanı soruya verdiği yanıtında "Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 571 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 25 Aralık 2028’de emekli olabilirsiniz." açıklamasında bulundu. Çalışanın işe girmeden önce askerliğini 18 ay olark yapmış olması durumunda askerlik borçlanmasının sunacağı avantajı açıklayan sosyal güvenlik uzmanı "Askerlik sürenizin 17 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. 3 yıl erken emekli ettiğinden askerliğinizin 11 ayını borçlanmalısınız." bilgisini verdi. 

ASKERLİK BORÇLANMASI İLE İŞE GİRİŞ TARİHİ NASIL DEĞİŞİR?

Askerliğini yapmadan önce sigortalı bir işte çalışmayanlar, askerlik borçlanması ile ilk işe giriş tarihini askerlik süreci ve borçlanma süresine göre öne çekebilirler.  (sgkbulteni.com)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar