Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Kritik detay ortaya çıktı

Emeklilik dilekçesi ne zaman verilmeli? Kritik detay ortaya çıktı
EYT ile emekliliği hak eden pek çok vatandaş henüz maaşlarına erişemezken, emekli olmak isteyenlerin dilekçelerini vermesi gereken zaman açıklandı.

ZÜLEYHA ÖNCÜ / GÜNBOYU

Hükümetin seçime zaman kala çıkardığı EYT yasası sonrası vatandaşlarda dilekçe telaşı yaşanıyor.

Pek çok vatandaş dilekçeyi ne zaman verirsem daha çok maaş alırım soruları sorarken, yapılması gerekenler bir bir açıklandı.

Dilekçeyi Temmuz ayından önce veya sonra vermek aylık tutarını etkilemeyecek ama kıdem tazminatı açısından önem taşıyacak. Kıdem tazminatı, brüt ücret üzerinden ödeniyor ve bu tutar her yıl memur zammına göre şekil alıyor. 2023’ün ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanı 19 bin 982.83 TL olarak açıklanmıştı. Alınan tazminat tutarı ise belirlenen bu tavan ücretini aşamıyor. Aylık brüt ücreti bu tutarı aşanların daha yüksek kıdem tazminatı alabilmesi için Temmuz ayını beklemesi gerekiyor. Ücret tutarı tavanın altında kalanlar tavan artışından etkilenmiyor.

Sonuç olarak, emeklilik dilekçesinin Temmuz ayından önce veya sonra verilmesi sadece brüt ücreti 20 bin liranın üzerinde olanların kıdem tazminatını etkiliyor, emekli aylığına etki etmiyor. Ocak ve Temmuz aylarında emeklilere yapılan her türlü artıştan yıl içinde dilekçe veren herkes yararlanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar