Dünya beyinsiz adamı konuşuyor! Görüntülerini izleyenler gözlerine inanamadı

Dünya beyinsiz adamı konuşuyor! Görüntülerini izleyenler gözlerine inanamadı
Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve herkesin merak içinde kaldığı, beyin dokusunun büyük bir kısmını kaybetmesine rağmen gündelik hayatına devam eden kişiyi konuşuyor. Peki gündem yaratan bu olay gerçek mi? Beyin hasarı alan bir kişi yaşamına normal devam edebilir mi? İşte detaylar...

Milliyet'in aktardığına göre; Son günlerde sosyal medya platformu TikTok'ta tıklanma rekorları kıran ve 'Beyni olmayan adam' olarak anılan bir video sayesinde beynin gizemli tarafları tekrar gündeme geldi.

Videoyu izleyen herkes, beyin dokusunun büyük bir kısmını kaybeden kişinin tıpkı eskisi gibi normal bir hayat sürdürmesine inanmakta güçlük çekiyor. Peki bu videoda izlediklerimiz gerçek mi? Beynimizin büyük bir kısmını kaybetsek de hayatımıza kaldığımız yerden devam edebilir miyiz? Konuyu Prof. Dr. Dilcan Kotan ve Prof. Dr. Aynur Özge ile masaya yatırdık.

1-001.png

BEYİN MİLYONLARCA SİNİR LİF İÇERİYOR

Sinir sisteminde beynin üst kontrol merkezi olarak görev yaptığını söyleyen Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilcan Kotan, “İnsan beyni, sağ ve sol beyin şeklinde ikiye ayrılan ve milyonlarca sinir lif demeti içeren nasırlı cisim anlamına gelen 'korpus kallozuma'a sahiptir.

Her iki beyin yarım küresini bağlayan bu yapı, işlevsel olarak sinir sistemini denetlediği gibi art arda azalan sinir dokusu rezervini de zaman zaman kompanse edebilme yeteneğine sahiptir. Nörolojik rehabilitasyonda son yıllarda üzerinde durulan 'nöronal plastisite' kavramı da bu yapı ile mümkün olabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Dilcan Kotan, hızlı ilerleyici beyin dokularının büyük bölümünü saran 'glioblastoma multiforme' diye adlandırılan kötü gidişli beyin tümörlerinde baş ağrısı, uyuşma, ince el becerisi eksikliği gibi hafif nörolojik bulgular dışında şikâyeti olmayan vakaların olduğuna dikkat çekti.

2-001.png

PEKİ VİDEO GERÇEK Mİ?

"Beynin motor hareketlerini sağlayan sinir dokularınca nispeten az sessiz bölgeler diye nitelendirdiğimiz anatomik yerleşkelerin yanı sıra yoğun sinir gövdelerinin yerleşkesinde de konuşlanmasına rağmen hasar oluşturmaması diğer beyinden gelen sinir sistemi ağ desteğini gösteriyor özelliktedir” diyen Prof. Dr. Dilcan Kotan, “Yarım küreler arasında milyarlarca bağlantılar sayesinde bir tarafta kayıp olmasına rağmen beyin faaliyetleri mümkün olabiliyor” diyerek TikTok’ta viral olan videonun gerçek olabileceğini söyledi.

21 YAŞINA KADAR...

Videoda beynin sağ tarafında doku hasarı alan kişinin doğal olarak sol tarafını çok iyi kullanamadığını söyleyen Prof. Dr. Aynur Özge, “Bu noktada hasarın ne zaman geliştiğini ve nasıl olduğunu bilmek önem taşıyor. 21 yaşına kadar beyinde olgunlaşma süreci var. O sürecin içinde yani ergenlik öncesi veya ergenlik gibi dönemlerde beyin dokusunda hasar olursa beynin diğer bölgelerindeki bağlantılar o hasarlanan bölgenin görevini üstlenip bu konuda yeteneklerini artırabiliyor” dedi.

3.png

'BEYİN KENDİNİ YENİDEN YAPILANDIRMIYOR'

ABD'li ve Britanyalı bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip ise yaygın kanının aksine görme kaybı, ampütasyon ya da felç sonrasında beynin kendini yeniden yapılandırma yeteneğine sahip olmadığını öne sürdü. Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'nden Nörolog Prof. Tamar Makin ve ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nden John Krakuer'in konuyla ilgili araştırmaları 21 Kasım'da hakemli bilimsel dergi eLife'da yayımlandı.

Çalışmaya göre bilim insanları, beynin herhangi bir yaralanma ya da tıbbi duruma reaksiyon olarak kendini yeniden yapılandıracağına dair genel kabulün temelden kusurlu olduğunu savundu. Bilim insanları, bunun yerine beynin halihazırda var olan ancak gizli olan yetenekleri ortaya çıkardığını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar