Döviz fırladı, ilaç krizi başladı: Tedarik sorunu çözülecek mi?

Döviz fırladı, ilaç krizi başladı: Tedarik sorunu çözülecek mi?
Döviz kurundaki yükseliş ilaç sektörünü de etkiledi. Düzenli kullanılması gereken ve çoğunluğu ithal olan ilaçların tedarik sürecinde sorunlar çıkmaya başladı.

Döviz kurundaki her geçen günkü yükseliş, ithal ürünlere kalem kalem zam olarak yansımayı sürdürüyor. Pek çok alanda tüketiciler zor durumda kalırken hastalar da bu süreçten olumsuz etkilendi.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, ilaç üreticilerinin kur yüzünden ham madde alamadığını, üretim yapamadığını ve vatandaşların ilaca erişiminde sıkıntılar yaşandığını gündeme getirdi.

gm.png

Doların geçen hafta 23 şu an ise 25 lira olduğunu belirten İlgezdi, "İlaç üreticileri iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler. ‘Hasta mağdur, biz mağdur. Sermayemiz yok oldu’ diyen ilaç üreticileri önlem alınmazsa yerli ilaç endüstrisinin yok olacağını, çok daha fazla ilacın piyasaya çıkamayacağını, hastaların da daha çok mağdur edileceğini kaydediyorlar." dedi.

"DAHA ÇOK MAĞDURİYET YAŞANACAK"

İlgezdi'nin açıklaması şöyle:

"Geçen hafta yaptığım açıklamalardan sonra telefonlarım susmadı. İlaç üreticileri artan kur yüzünden ham madde alamaz ve ilaç yapamaz duruma geldiklerini ifade ederek iş durdurma, işçi çıkarma ve kapatma kararı almak zorunda olduklarını belirttiler. ‘Hasta mağdur, biz mağdur. Sermayemiz yok oldu’ diyen ilaç üreticileri önlem alınmazsa yerli ilaç endüstrisinin yok olacağını, çok daha fazla ilacın piyasaya çıkamayacağını, hastaların da daha çok mağdur edileceğini kaydediyorlar.

"İKTİDAR ÖNLEM ALMIYOR"

Geçen hafta 23 diye hesapladığımız dolar şu an 25 lira. Hala iktidar tarafından alınan bir önlem yok. Ve her gün, bir önceki günden daha kötüye gidiyor. İlaç endüstrisinin bu yükü taşıma şansı yok. Bir an önce gerekli tedbirler alınmalı."

"İTHAL İLAÇLAR DAHA AZ GELİYOR"

Artan kur yüzünden ithal ilaçların daha da az geldiği ve bu yüzden ilaç sıkıntısı yaşandığını da belirten Akkuş İlgezdi, “Eczacılar her 5 ilaçtan 1’inin olmadığını ifade ediyorlar. İlaç endüstrisi aktörleri gibi eczacılar da arayarak sıkıntılarını dile getiriyor. Depolarda ilaçların yüzde 20’sinin olmamasının ciddi sorunlara neden olduğunu bildiriyorlar” dedi.

İlgezdi, en son Aralık 2022’de Euro 19 lirayken 10,76 liraya çıkarılan ilaç Euro kurunun halen değiştirilmediğinin altını çizerek, “Euro şuan 27 lira. Halen bakanlık bir düzenleme yapmadı. İlaç endüstrisinin bu rakamlarla devam etmesi mümkün değil. Hem yerli ilaç üreticilerimiz hem orada çalışanlar hem de o ilaçlara ihtiyaç duyanlar daha da mağdur olmadan bir çalışma yapılmak zorunda” ifadelerini kullandı.

(ANKA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar