Dolar niye arttı? Yükseliş ne zaman duracak?

Dolar niye arttı? Yükseliş ne zaman duracak?
Bugün 23.17 TL'yi görerek rekorunu tazeleyen dolar kuru sonrasında ülkenin asıl gündeminin ekonomi olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Peki seçim sonrası dolardaki yükseliş niye oldu? İşte uygulanan politika ve Mehmet Şimşek'in talimatı...

Selahattin Demirel / Günboyu

Seçimlerin geride kalması sonrasında alarm veren ekonominin ne zaman düzeleceği vatandaşın gündeminde ilk sırayı alırken son 3 günde dolar ve euro'daki yükseliş Türk Lirası'nın değer kaybı gibi gelişmeler yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in nasıl bir strateji izlediği yönünde merakların uyanmasına neden oldu.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN KURALLARA BAĞLILIK SÖZÜ

Şimşek, bugün yaptığı İngilizce açıklamasında ekonominin kurallarına bağlılık sözü vurgusu yaparken ekibin güçlendirilmesi ve güvenilir bir program tasarlamayı da acil öncelik olarak gösterdi.

SABIR VE ZAMAN İSTEDİ

Şimşek daha sonra Türkçe paylaşımında ise vatandaştan sabır ve zaman istedi. Ayrıca kendisi dışında yapılan hiçbir açıklamaya da itibar edilmemesini istedi.

DÖVİZE BASKI GEVŞETİLDİ

Bloomberg’de Tuğçe Özsoy, Kerim Karakaya ve Beril Akman'ın 'Türkiye’nin yeni ekonomi ekibi savunmayı geri çekince TL çakıldı' başlıklı haberlerinde, ekonomideki son tablo hakkında önemli tespitler yer aldı.

Haberde Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’ndan (TCMB) kamu bankaları üzerinden yapılan döviz kurlarına uygulanan müdahalelerinin yumuşatılmasını istedi.

KAMU BANKALARI DÖVİZ SATIŞINI DURDURDU

Kamu bankalarının döviz satışlarını geçici olarak durdurması sonrasında TL’de bu sabah sert bir değer kaybı gözlendi. Bloomberg'in söz konusu haberinde bu durum, “Yeni ekonomi yönetiminin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelmesinin bir parçası olarak maliyetli müdahale stratejisini terk ettiğinin bir işareti” olarak yorumlandı.

Bir kaynağa göre, TL’deki günlük düşüşün yüzde 6'yı geçmesinin ardından döviz satışları yoluyla müdahalenin devamına izin verildi.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Dün günü 21,50’den kapatan dolar bugün 23,17 ile rekorunu yeniledi. Euro/TL’de ise bugün 25,01 seviyesi görüldü.

14 Mayıs seçimleri öncesinde dolar kuru 19,60 TL, 28 Mayıs’taki ikinci tur öncesinde ise 19,98 seviyelerini görmüştü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar